PROMJENA FLOTE

BOGATA GRAD DRŽAVA KUPUJE 12 NAJMODERNIJIH AMERIČKIH BORBENIH AVIONA Žele zamijeniti 'zastarjeli' F-16, evo koliko će platiti za nove strojeve

 
F-35B u letu
 Matt Cardy / Getty Images

State Department odobrio je prodaju do 12 borbenih zrakoplova F-35B i prateće opreme Singapuru, otprilike vrijednih 2,75 milijardi dolara, ali je potrebna potvrda Kongresa kako bi se prodaja realizirala, objavila je u petak Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju.

Grad država smješten na strateškom dijelu Malajskog arhipelaga objavio je da je prošle godine planirao kupiti četiri mlažnjaka F-35 tvrtke Lockheed Martin uz mogućnost kupnje dodatnih osam. Singapur planira zamijeniti zastarjele mlažnjake F-16.

S najvećim obrambenim proračunom u jugoistočnoj Aziji, bogati Singapur je važan za svjetsku vojnu industriju, pogotovo u vrijeme dok investira u nove tehnologije i nadogradnju postojeće opreme.

Inače, F-35 se spominjao i u kontekstu nabave borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, no od te se opcije odustalo, pisao je Jutarnji prije nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:32