GLOBALNA KONFERENCIJA

Bogati i moćni upozoravaju: 'Roboti dolaze po vaše poslove! Zbog njih nestaje srednja klasa!'

SUZHOU, CHINA - DECEMBER 10: (CHINA OUT) Robots deliver meals for customers at a restaurant on December 10, 2015 in Suzhou, China. The restaurant has four robots delivering meals, one robot welcoming and over ten robots performing. (Photo by ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)
 Getty Images

LOS ANGELES - ‘Roboti dolaze!’ Tako se može sažeti poruka koju su svijetu odaslali neki od najbogatijih, najpametnijih i najmoćnijih ljudi, okupljenih na Globalnoj konferenciji Milken Instituta ovaj tjedan.

Čak četiri panela na konferenciji raspravljala su o koja preuzima razna područja ekonomskog djelovanja - od trgovanja na burzama do rudarstva - i u svakom od njih očekuje se smanjenje poslova, javlja Reuters.

- Većina koristi koje imamo od automatizacije je povećanje i smanjenje broja grešaka, no u brojnim slučajevima smanjuje potrebu i za radnicima, rekao je jučer Michael Chui, jedan od partnera u McKinsey globalnom institutu, za vrijeme diskusije na temu ‘Je li bilo koji posao istinski siguran?’

Tema ovogodišnje četverodnevne konferencije, koja je počela u nedjelju, je ‘Budućnost čovječanstva’. Među 3.500 uzvanika nalaze se sveučilišni profesori, direktori najvećih svjetskih kompanija, ugledni političari, aktivisti, stručnjaci iz brojnih područja, te društveno angažirani i holivudske zvijezde.

Zaključak brojnih panela je kako uskoro neće nestati samo slabo plaćeni poslovi nekvalificirane radne snage, već će nestati i stručni, skupo plaćeni poslovi u pravničkim tvrtkama i financijskom sektoru.

- Tkogod ima posao u kojem mora premjestiti podatke iz jedne tablice u drugu... to će postati automatizirani, rekao je Daniel Nadler, direktor analitičke tvrtke Kensho, u vlasništvu Goldman Sachs grupe.

Velike otpustile su desetke tisuća radnika u proteklih nekoliko godina. Pod velikim pritiskom dioničara, koji zahtjevaju veće zarade, su se okrenule tehnologiji kako bi srezale troškove. Analitičari Citigroupa procjenjuju kako će u sljedećih 10 godina bez posla ostati 30% bankara u SAD-u i Europi.

- ‘gaža-ekonomija’ stvorila je brojne privremene poslove za samostalne djelatnike, no već u sljedećem koraku tvrtke će ih se riješiti, rekao je poduzetnikMartin Ford. Primjerice, tvrtka Uber, koja omogućava svakome da postane privatni taksist, već je počela ulagati velika sredstva u automobile bez vozača.

Direktor hedge fonda Two Sigma, David Siegel, tvrdi kako je tehnologija odgovorna za probleme u prihodima koji su doveli do političkih previranja diljem svijeta u proteklih par godina. - Jedan od glavnih razloga nestanka srednje klase su pametni kompjuterski programi, rekao je Siegel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:08