ATRAKCIJA U INDIJI

BOJA JEZERA PRESTRAVILA LOKALNO STANOVNIŠTVO Nikome nije jasno što se dogodilo, znanstvenici još nagađaju o razlozima: 'Imamo dvije ideje...'

 
 STR / AFP

Indijci diljem zemlje posljednjih nekoliko dana pokušavaju doznati zašto se jezero Lonar u saveznoj državi Maharashtri naglo poružičastilo, piše CNN.

Stručnjaci vjeruju da je do promjene došlo ili zbog povećanog saliniteta vode ili prisutnosti algi, a neki kažu da je moguće da su se obje pojave nastupile istovremeno. Veliko slano jezero u američkoj saveznoj državi Utah i jezero Hillier u Australiji također često znaju poružičastiti.

Lokalni geolog Gajanan Kharat rekao je u videu koji je objavljen na Twitter profilu Turističke zajednice Maharashtre da se to događalo i prije, ali nikada ovako.

"Ove godine izgleda poprilično crveno jer se povećao salinitet vode", rekao je. "Smanjila se količina vode u jezeru i ono je postalo pliće pa je došlo do povećanja saliniteta i drugih unutarnjih promjena."

A general view of Lonar crater sanctuary lake is pictured in Buldhana district of Maharashtra state on June 11, 2020. - The lake has turned pink in colour which is believed that when the water level goes down, the salinity increases and warm water gives a rise to algae that tends to absord sunlight and changes the colour of the water, local media reported. (Photo by STR / AFP)
STR / AFP

Kharat je rekao da istraživači također istražuju mogućnost da su crvene alge uzrokovale promjenu boje jezera.

Uzorci iz jezera šalju se u nekoliko laboratorija koji će nastojati otkriti zašto je poružičastilo.

Jezero Lonar nalazi se 500 kilometara istočno od Mumbaija, a nastalo je prije 50 tisuća godina kada je meteorit udario u Zemlju.

Godinama je popularna turistička atrakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:02