IMAJU TRI DANA DA ODU

BOLIVIJA PROTJERALA MEKSIČKU VELEPOSLANICU I ŠPANJOLSKOG KONZULA Zahtjev je došao nakon što je Meksiko Boliviju optužio za zadržavanje automobila

Jeanine Áñez
 David Mercado / REUTERS

Bolivijska vlada zatražila je u ponedjeljak od meksičke veleposlanice i španjolskog konzula da napuste Boliviju.

Zahtjev je uslijedio nakon što je meksička vlada optužila Boliviju za zadržavanje automobila sa španjolskim predstavnicima koji su posjetili veleposlanstvo Meksika u La Pazu, glavnom bolivijskom gradu.

„Vlada je odlučila proglasiti personama non grata meksičku veleposlanicu u Boliviji, Mariju Teresu Mercado, i španjolskog konzula Álvara Fernándeza“, rekla je privremena bolivijska predsjednica Jeanine Áñez. Zatražila je da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Diplomatski odnosi između Meksika i Bolivije narušeni su otkako je u studenome meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador pružio politički azil Evi Moralesu.

Morales se povukao s mjesta predsjednika Bolivije nakon spornih izbora na kojima je pobijedio. Na ostavku ga je prisilila vojska, što je nazvao državnim udarom.

Bolivija je u subotu optužila Španjolsku da je pokušala odvesti bivšeg najbližeg Moralesovog suradnika koji se sklonio u meksičko veleposlanstvo u La Pazu. Španjolska, koja odbacuje optužbu o pokušaju odvođenja osoba iz zgrade veleposlanstva, najavila je slanje svojih istražitelja u Boliviju.

Izgred se dogodio u petak prigodom posjete španjolske otpravnice poslova meksičkom veleposlanstvu u La Pazu.

U zgradu meksičkog veleposlanstva sklonilo se desetak bivših dužnosnika Moralesove vlade koji su dali ostavke 10. studenoga nakon odstupanja Moralesa kojem je vojska otkazala poslušnost nakon trotjednih prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:08