TRAGEDIJA U KOLUMBIJI

BOLIVIJA ZAKLJUČILA ISTRAGU O TRAGIČNOM PADU AVIONA 'Za smrt nogometaša i novinara direktno su odgovorni pilot i aviokompanija!'

 Reuters

Bolivijska istraga o padu zrakoplova s nogometnom momčadi Chapecoense iz Brazila, u kojem je prošli mjesec poginula 71 osoba, zaključila je da su za pad direktno odgovorni pilot i aviokompanija u čijem je vlasništvu zrakoplov, rekli su bolivijski dužnosnici, a piše BBC.

Zrakoplov bolivijske kompanije LaMia srušio na obroncima planine blizu kolumbijskog grada Medelina u kojem su nogometaši Chapecoense trebali igrati utakmicu finala Copa Sudamericane s domaćim Atletico Nacionalom. Samo je šest osoba preživjelo nesreću, a kao uzrok pada se navodi nedostatak goriva, kojeg nije bilo dovoljno ni da bi se zrakoplov uputio prema alternativnom aerodromu.

Direktor kompanije LaMia Gustavo Vargas Gamboa i njegov sin Gustavo Vargas Villegas, bivši službenik u bolivijskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo su u pritvoru gdje očekuju suđenje - obojica niječu odgovornost za nesreću.

Suvlasnik kompanije bio je i pilot Miguel Quiroga koji je upravljao kobnim avionom i poginuo u nesreći. U audio snimci posljednjih trenutaka leta čuje se kako upozorava na potpuni kolaps elektronike i nedostatak goriva, za kojeg kolumbijski istražitelji kažu da ga u avionu nakon pada više nije bilo. No, formalni poziv u pomoć pilot nije poslao, iako je molio kontrolu leta da mu daju potrebne podatke za slijetanje.

- Dokazi su jasni, direktna odgovornost za ovaj događaj leži na pilotu i aviokompaniji - rekao je bolivijski ministar za javne radove i usluge Milton Claros.

Kompanija LaMia je pak objavila da će članovima obitelji poginulih osoba isplatiti kompenzaciju od 165. 000 dolara po žrtvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:06