KRALJEVINA RWENZURURU

Bolničar iz Amerike postao afrički kralj

Iako je predsjednik Ugande priznao kraljevinu koja je ukinuta 1967. godine, kralj se može baviti samo kulturnom i socijalnom politikom.

KASESE - Posljednje četiri godine Charles Wesley Mumbere (56) radio je kao medicinski brat u pensilvanijskoj državnoj bolnici i požrtvovno se brinuo za ostarjele i nemoćne, i nikome u njegovoj okolini nije bilo ni na kraj pameti da je taj tih i nezamjetan medicinski brat još kao 13-godišnjak naslijedio kraljevsku titulu ugandske pokrajine Rwenzururu.

Pobuna i slom

Mumbereu se napokon ostvario životni san: predsjednik Ugande Museveni restaururao je kraljevinu Rwenzururu, koju je njegov predhodnik ukinuo 1967. godine.

Nekoliko godina prije ukidanja otac je Mumberea poslao na školovanje u Sjedinjene Američke Države, a sam se odmetnuo u šumu i gerilskim ratom pokušao spasiti autonomiju svojega kraljevstva.

Kada je otpor slomljen, država ukinuta, a kralj ubijen, mladom prestolonasljedniku ukinuta je stipendija i tada su za njega nastupili doista teški dani. Neprestano na rubu egzistencije, morao je prihvaćati do nekoliko fizičkih poslova istodobno kako bi se prehranio.

Svi njegovi poslodavci kažu da je uvijek bio marljiv i samozatajan radnik te da ničim nije odavao svoje kraljevske podrijetlo. Najviše riječi hvale za njega ima ravnateljica bolnice u kojoj je radio posljednje četiri godine.

- Dugo nismo imali tako dobrog i ugodnog zaposlenika, pa mi je i pomalo žao što je postao kralj i što ga moramo izgubiti - rekla je ravnateljica Johanna Max i svojem bivšem medicinskom bratu poželjela da na novoj dužnosti bude uspješan kao na dosadašnjima.

Nominalni kralj

Novog je kralja stanovništvo dočekalo s oduševljenjem i tisuće su došle na njegovu krunidbu.

No, Mumbere će biti samo nominalno kralj jer kraljevstvo koje danas ima tristotinjak tisuća stanovnika i najnerazvijenija je ugandska prokrajina bez ijednog izvora pitke vode i bolnice, i dalje ostaje u Ugandi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:24