Bolsonaro kritizira 'upletanje' Bachelet u Brazilu 'na Macronovu tragu'

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro kritizirao je u srijedu "upletanje" UN-ove visoke povjerenice za ljudska prava Michelle Bachelet u unutarnju politiku i suverenitet Brazila na tragu francuskog predsjednika Emmanuela) Macrona.

Optužio je na Twitteru Bachelet, koja je upozorila na "sužavanje demokratskog prostora" u Brazilu, da se "upleće u agendu ljudskih prava u Brazilu" braneći "bandite koji napadaju naše hrabre policajce i vojnike".

"Zadnjih mjeseci smo uočili sužavanje građanskog i demokratskog prostora obilježeno napadima na aktiviste za zaštitu ljudskih prava i ograničenja nametnuta djelovanju civilnog društva", rekla je Bachelet u Ženevi.

Usto je izvijestila o "povećanju" broja ubijenih u sukobima s policijom u Brazilu dok je na vlasti krajnja desnica, istaknuvši da su žrtve nasilja najčešće crni Brazilci i stanovnici favela.

Spominjući Macrona, brazilski predsjednik smjera na njihov sukob otprije dva tjedna u vezi sa sasvim drugim pitanjem: požarima koji haraju golemim prostorima Amazonije koje je Francuska nazvala "međunarodnom krizom".

Bolsonaro prije svakog dijaloga s Parizom traži da Macron "povuče" što je rekao o internacionalizaciji zaštite Amazonije. Brazil pak govoreći o golemoj prašumi koje je 60 posto na njegovu teritoriju ne propušta upotrijebiti riječ "naša" Amazonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:56