DOPUTOVAO U ŠVICARSKU

Bolsonaro u Davosu želi predstaviti "novi Brazil"

 REUTERS

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je po dolasku u Davos na Svjetski gospodarski forum rekao da želi predstaviti promijenjeni Brazil.

"Želimo pokazati da Brazil poduzima mjere kako bi svijet ponovo stekao povjerenje u nas, kako bi poslovi ponovo cvjetali, bez ideoloških orijentacija", objasnio je novinarima.

Spomenuvši "ideološku orijentaciju" aludirao je na lijevo orijentirane vlade koje su vodile Brazil 13 godina ( 2003-2016) koje su održavale bliske odnose s Venezuelom Huga Chaveza i zatim Nicolasa Madura, koje je Bolsonaro nazvao "diktatorima".

"Treba pokazati da smo zemlja sigurna za ulaganja, posebice za trgovinu poljoprivrednim proizvodima, koja je za nas jako važna", dodao je.

Brazil je jedan od najvećih svjetskih izvoznika mesa i soje. Ali zaštitnici okoliša smatraju širenje trgovine poljoprivrednim proizvodima šteti amazonskoj šumi i pravima autohtonih plemena.

Bolsonarova vlada je od prvih dana mandata pokrenula niz mjera koje jako zabrinjavaju NGO koje se bore protiv sječe suma.

Putovanje u Švicarsku je prvo službeno putovanje Jaira Bolsonara koji je 1. siječnja stupio na dužnost i sada kani ispuniti svoja obećanja iz kampanje o gospodarskom planu i vrlo konzervativnom planu u pogledu socijalnih pitanja.

Bolsonaro je stigao u Davos s brojnim izaslanstvom i ministara gospodarstva Paulom Guedesom i pravosuđa Sergiom Morom.

Na diplomatskom planu Bolsonarova vlada, čvrsto svrstana uz vanjsku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa, kreće se prema prekidu multilateralizma Brazila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:58