PROTUTERORISTIČKA STRATEGIJA

Bolton: 'Radikalne islamističke skupine su najveća vanjska teroristička prijetnja za SAD'

John Bolton
 Joshua Roberts / REUTERS

Radikalne islamističke terorističke skupine su najveća prekogranična prijetnja Sjedinjenim Državama i njezinim interesima u inozemstvu, rekao je u četvrtak savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton predstavljajući američku protuterorističku strategiju koja se isto tako usredotočuje na Iran.

"Radikalne islamističke terorističke skupine predstavljaju najistaknutiju transnacionalnu terorističku prijetnju Sjedinjenim Državama i američkim interesima u inozemstvu", rekao je Bolton novinarima dodajući kako su Sjedinjene Države isto tako suočene s prijetnjama koje dolaze od Irana kojega je nazvao "svjetskim središnjim bankarom međunarodnog terorizma od 1979.".

Bolton, zagovornik odluke predsjednika Donalda Trumpa da napusti nuklearni dogovor s Iranom iz 2015. i nametanja maksimalnog pritiska Teheranu, je rekao kako je cilj administracije prisiliti sve uvoznike iranske sirove nafte da srežu svoje kupovine na nulu.

Sjedinjene Države planiraju 4. studenoga nametnuti nove sankcije koje ciljaju na iranski naftni sektor s namjerom da zaustave upletanje Teherana u sukobe u Siriji i Iraku i prinude Islamsku Republiku da sjedne za pregovarački stol zbog njezina programa balističkih projektila.

"Naš je cilj da ne bude izuzeća od sankcija koje izvoz iranske nafte i plina i kondenzata svode na nulu. Ne kažem da ćemo to doista postići, ali nitko ne bi trebao djelovati gajeći iluzije o tome što je cilj", rekao je Bolton.

"Možete gledati na mogućnost da redukcije vode nuli, ne mora se to možda dogoditi odmah".

Bolton je jastreb glede politike prema Iranu i drži kako ponovno uvođenje sankcija već gomila pritisak na čelnike Irana.

Opisujući u četvrtak naoružane islamističke militante Bolton je uporabio termin "radikalno islamski" nasuprot stavu bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je tvrdio kako uporaba tih riječi miješa miroljubive muslimane s teroristima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:14