SKUP U GLAVNOM GRADU BiH

BORAS I RUDOLF U SARAJEVU 'Za sadašnju poziciju Hrvata u BiH krivi su Bošnjaci, prije svih Bakir Izetbegović iz kojeg progovara duh njegova oca Alije'

Davorin Rudolf
 Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini mora se jamčiti jednakopravnost sukladna ustavu te zemlje koji je definira kao državu tri konstitutivna naroda, a razmjerna malobrojnost Hrvata ne smije biti izlika za bilo kakvo umanjivanje njihovih prava, istaknuli su u utorak u Sarajevu sudionici skupa na kojemu je, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru te Hrvatskog narodnog sabora (HNS), promoviran zbornik radova sa znanstvene konferencije "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH", održane u ožujku u Neumu.

Suorganizatori promocije bili su i Rektorski zbor Hrvatske te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), koje su predstavljali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i akademik Davorin Rudolf.

Boras je u Sarajevu ustvrdio kako Hrvati u BiH nisu ravnopravni te kako se takvo stanje mora mijenjati.

Kazao je kako postojeće stanje u BiH vodi sustavnoj diskriminaciji Hrvata kojima je stoga nužna svaka vrsta potpore da bi postojeće stanje mijenjali. Boras drži i kako ni u Europi, ali ni u Hrvatskoj nema dovoljno razumijevanja za potrebe Hrvata u BiH kritizirajući sve one, uključujući medije, koji misle kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnja pitanja susjedne države.

"Čak se pojavljuju komentari u medijima da ne bismo trebali saslušati, a kamoli poslušati ono što sami Hrvati u BiH misle o mogućnostima i načinima rješenja hrvatskog pitanja u njoj. Ponavljam, a to je i mišljenje većine članova akademske zajednice u Republici Hrvatskoj, da moramo učiniti sve da osiguramo opstanak Hrvata u BiH", stajalište je rektora Zagrebačkog sveučilišta.

Akademik Rudolf je pak krivca za sadašnu poziciju Hrvata u BiH našao prije svega u bošnjačkoj politici.

Po njegovu sudu, temelj problema je to što Bošnjaci odnosno njihove političke vođe poput Bakira Izetbegovića inzistiraju na politici "jedan čovjek, jedan glas", što smatra zloporabom činjenice da je bošnjačko stanovništvo većinsko u BiH.

"Ne razumijem Bošnjake zašto inzistiraju na tome", kazao je Rudolf, koji je ustvrdio i kako iz Bakira Izetbegovića zapravo progovara duh njegova oca Alije, a to u konačnici ne vodi demokratskom upravljanju državom nego diktaturi većinskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:23