SLOVAČKA INICIJATIVA

BORBA ZA JEDNAKU KVALITETU EU PROIZVODA Slovačka pokrenula inicijativu: 'Očito im paše da siromašnije članice plaćaju više za lošiji proizvod'

Biljana Borzan.
 Dragan Matić / CROPIX

Formiranje agencije koja će na razini Europske unije kontrolirati kvalitetu proizvoda nameće se kao logično rješenje s obzirom na sve veći broj prigovora iz pojedinih zemalja članica, poglavito novijih, da kvaliteta proizvoda nije ujednačena.

To je pitanje ovaj tjedan na Vijeću ministara za poljoprivredu i ribarstvo otvorila i Slovačka, čiju je inicijativu poduprlo sedam država članica – od ranije Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Mađarska i Češka, a sada i Slovenija i Grčka, dok je Njemačka primjerice bila izričito protiv. Zahtjev je potkrijepljen rezultatima studije Slovačkog veterinarskog instituta koja je pokazala kako je gotovo polovica slovačkih proizvoda u odnosu na austrijske slabije kvalitete.

- Na slovačkom tržištu su u kategoriji bezalkoholnih pića pronađeni proizvodi s umjetnim i jeftinijim zaslađivačima te s više konzervansa. U mesnim i ribljim proizvodima je manji udjel mesa nego u proizvodima za austrijsko tržište, a ista vrsta čaja kupljena na slovačkom tržištu ima slabiji okus i miris te dolazi u slabije kvalitetnim vrećicama. Takvi primjeri pokazuju da u nekim tvornicama postoje dva proizvodna pogona, jer se očito isplati varati potrošače iz siromašnijih članica koji nerijetko plaćaju više za lošiji proizvod – istaknula je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu provodi istraživanje kvalitete proizvoda koji se plasiraju na naše tržište, a koje po prvi put uključuje i deterdžente i higijenske proizvode. Rezultati će biti poznati prije ljeta.

- To je problem o kojem se sve češće priča u EU, pa se raspravlja i o mogućoj uspostavi Europske organizacije za zaštitu potrošača, ili pak proširenju legislative o zavaravanju potrošača, koje je očito na djelu, a što je ovaj tjedan izjavila i Vera Jourova, povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača – kazala je Borzan, dodavši da će se zbog rješavanja navedene problematike osnovati i forum u kojem će biti predstavnici nacionalnih vlada i prehrambene industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:07