PLJUŠTE REAKCIJE

Svjetski lideri osuđuju rusko priznanje Donjecka i Luganska, Plenković: ‘Izražavamo solidarnost ukrajinskom narodu‘

"Morat ćemo čekati da vidimo što će točno biti u Donjecku i Lugansku. Rekao sam ranije da sankcije ovise o prvom koraku ruskog ulaska ondje", kazao je Johnson

Joe Biden, Andrej Plenković i Boris Johnson

 AFP

Rusko priznanje odmetnutih pokrajina na istoku Ukrajine jasno je kršenje međunarodnog prava, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Boris Johnson.

"Vladimir Putin je upravo objavio da Rusija priznaje odmetnute republike Donjeck i Lugansk. To je jednostavno kršenje međunarodnog prava. To je flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine", rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji.

Dodao je da tek treba vidjeti što će točno sada događati na istoku Ukrajine, ali da zapad mora pritisnuti Rusiju što je više moguće.

"Morat ćemo čekati da vidimo što će točno biti u Donjecku i Lugansku. Rekao sam ranije da sankcije ovise o prvom koraku ruskog ulaska ondje", kazao je Johnson. "Ovo što se dogodilo je krajnje loša vijest, loše i mračno predskazanje".

Drugi koji se oglasio nakon Putinova priznanja proruskih regija bio je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics. "Priznanje takozvanih narodnih republika Donjecka i Luganska flagrantno je kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta. Latvija to najstrože osuđuje i traži da EU odmah uvede sankcije Rusiji".

Biden potpisuje prvi ukaz o sankcijama

Ubrzo je stiglo i priopćenje Bijele kuće, čija je glasnogovornica Jen Psaki najavila da će predsjednik Joe Biden uskoro potpisati izvršni ukaz kojim će "zabraniti sve nove investicije, trgovinu i financiranje od strane američkih državljana usmjerenih prema tzv. Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, regijama u sastavu Ukrajine". Izvršni bi ukaz također trebao otvoriti prostor za uvođenje sankcija prema svim pojedincima koji budu pokušali obavljati bilo kakav poslovni pothvat u tim samozvanim republikama.

- Također ćemo objaviti dodatne mjere povezane s današnjim flagrantnim kršenjem ruskih međunarodnih obveza, navodi se u priopćenju.

- Da budemo jasni: ove mjere su odvojene od onih koje će tek uslijediti, a tiču se teških ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji s našim saveznicima i partnerima u slučaju da Rusija izvrši dodatnu invaziju na Ukrajinu. Nastavljamo konzultacije sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o sljedećim koracima i o kontinuiranoj eskalaciji na ukrajinskoj granici, zaključuje se u priopćenju.

EU najavio sankcije Moskvi zbog priznanja Donjecka i Luganska

Europska unija je najoštrije osudila Putinovu odluku o priznanju neovisnosto odmetnutih ukrajinskih pokrajina te najavila sankcije protiv odgovornih za taj potez.

“Taj je korak očito kršenje međunarodnog prava kao i sporazuma iz Minska”, rekli su u zajedničkoj izjavi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Unija će reagirati sankcijama protiv onih koji su uključeni u ovaj nezakonit čin”, upozorili su.

Europski čelnici su također izrazili punu potporu neovisnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Stoltenberg osudio priznanje odmetnutih ukrajinskih regija

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg oštro je osudio rusko priznanje odmetnutih proruskih regija Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Stoltenberg je optužio Rusiju da si priznanjem stvara opravdanje za novu invaziju.

"Moskva nastavlja potpirivati sukob na istoku Ukrajine pružajući financijsku i vojnu pomoć separatistima. Pokušava i režirati preduvjete da još jednom napadne Ukrajinu", rekao je glavni tajnik NATO-a.

"To potkopava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, uništava napore za mirno rješenje krize i krši Sporazume iz Minska kojih je Rusija potpisnica", rekao je Stoltenberg.

Njemačka najavila odgovor na rusko priznanje dviju regija

Njemačka se u ponedjeljak pridružila nizu zemalja koje rusko priznanje dviju ukrajinskih odmetnutih regija smatraju "besramnim kršenjem međunarodnog prava" i namjerava odgovoriti na taj potez.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock priopćila je da se Njemačka konzultira sa saveznicima o odgovoru na ruski potez.

"Današnje priznanje dviju separatstičkih, samoproglašenih narodnih republika na istoku Ukrajine besramno je kršenje međunarodnog prava i težek udarac svim diplomatskim naporima za mirno rješenje krize", kazala je Baerbock.

"Njemačka stoji uz Ukkrajinu i njezine međunarodno priznate granice. Reagirat ćemo na ovo kršenje međunarodnog prava. O tome se savjetujemo s našim partnerima", poručila je.

Macron traži "ciljane europske sankcije" protiv Rusije

Emmanuel Macron je u ponedjeljak osudio odluku Vladimira Putina da prizna neovisnost proruskih separatističkih regija na istoku Ukrajine i zatražio da se Moskvi uvedu "ciljane europske sankcije", priopćila je Elizejska palača.

Francuski predsjednik je zatražio "izvanredan sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti", osudivši "jednostrano kršenje međunarodnih obveza Rusije i povredu ukrajinskog suvereniteta", navodi se u priopćenju.

Macron je također sazvao hitnu sjednicu nacionalnog vijeća sigurnosti na temu najnovijeg razvoja događaja povezanog s Ukrajinom.

Guterres: Priznanje separatističkih teritorija je "povreda" ukrajinskog suvereniteta

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u ponedjeljak u priopćenju da rusku odluku o priznanju neovisnosti ukrajinskih separatističkih teritorija smatra "povredom teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine".

Ona je "nespojiva s načelima Povelje UN-a", dodao je UN-ov glavni tajnik u tekstu.

"UN u skladu s rezolucijom Opće skupštine i dalje u cijelosti podupire suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u međunarodno priznatim granicama", dodao je Antonio Guterres.

UN-ova Opća skupština treba u srijedu održati godišnji sastanak o "privremenoj okupaciji" Ukrajine nakon ruske aneksije Krima 2014.

Glavni tajnik u priopćenju "poziva sve zainteresirane sudionike da usmjere svoje napore na trenutačan prekid neprijateljstava" i na "zaštitu civila i civilne infrastrukture", istaknuvši da je diplomacija glavna u rješavanju krize.

Kako navode diplomati, u ponedjeljak poslijepodne su trajali razgovori o što skorijem sazivanju izvanrednog sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti o ruskom priznanju neovisnosti.

Ironija sudbine je htjela da se sastanak održava pod ruskim predsjedanjem jer je Moskva u veljači na redu da predsjeda Vijećem sigurnosti.

Podrška ukrajinskom suverenitetu: MVEP osuđuje priznanje Donjecka i Luganska

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je navečer osudilo rusko priznanje samoproglašenih ruskih republika na istoku Ukrajine.

MVEP u objavi na Twitteru navodi da takav potez ruskog predsjednika Vladimira Putina "krši ukrajinski teritorijalni integritet, međunarodno pravo, Sporazume iz Minska i potkopava diplomatsko rješenje" krize.

"Čvrsti smo u podršci ukrajinskom suverenitetu", naglašavaju u MVEP-u.

Hrvatska je u nizu zapadnih zemalja koje su u ponedjeljak snažnom osudom reagirale na rusko priznanje i optužile Vladimira Putina za kršenje međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta.

Plenković: Osuđujemo priznanje, izražavamo solidarnost s ukrajinskim narodom

S osudom Putinova poteza javio se i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kraćom objavom na Twitteru.

- Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Zajedno s EU partnerima, izražavamo solidarnost s Volodimirom Zelenskim i ukrajinskim narodom, napisao je na Twitteru hrvatski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:38