SPORAZUM

BORIS JOHNSON POKUŠAVA U TRI DANA USVOJITI SVE ZAKONE ZA BREXIT Britanski parlament glasa o zakonskom okviru izlaska iz EU

 
Boris Johnson
 Alastair Grant / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson pokušat će kroz tri dana progurati kroz parlament zakonski okvir potreban za britansko napuštanje EU 31. listopada.

Britanski parlament trebao je prošlu subotu glasati o sporazumu o Brexitu koji je premijer Boris Johnson sklopio s Bruxellesom, ali je usvojen amandman bivšeg konzervativnog zastupnika Olivera Letwina kojim je odgođeno glasanje o sporazumu.

Budući da su zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta u rujnu ove godine izglasali zakon, koji je predložio laburist Hilary Benn, a kojim se od Johnsona zahtijeva da od Bruxellesa zatraži novu tromjesečnu odgodu britanskog izlaska ako ne dobije podršku za dogovor do 19. listopada, odnosno prošle subote, Johnson je bio prisiljen poslati pismo (nepotpisano) kojim zahtijeva produženje roka za napuštanje EU, ali i drugo odvojeno pismo u kojemu je napisao da on ne želi odgodu.

Danas će britanski parlament glasati o vladinom prijedlogu zakonskog okvira za sporazum o izlasku iz EU (Widhdrawal Agreement Bill), kojim se u britansko zakonodavstvo implementiraju odredbe sporazuma o Brexitu.

Glasanje o tom prijedlogu zakona, koji je objavljen u ponedjeljak i ima 115 stranica, očekuje se danas u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Prema analizi Financial Timesa, Johnson će tijesno "preživjeti glasanje" te će za njegov nacrt zakona glasati 320 zastupnika, a 315 će biti protiv.

Vlada je uvjerena da će nacrt zakona koji prati sporazum o Brexitu proći, a u tom slučaju, istoga dana parlament će glasati o vladinom prijedlogu dnevnog reda za preostala čitanja, s čime Johnson planira završiti u četvrtak, pod uvjetom da amandmani oporbe, kojim bi njegov sporazum bio srušen, ne budu prihvaćeni.

Oporbeni su zastupnici istaknuli da parlamentu, u normalnim okolnostima, treba najmanje deset dana da se usvoje slični zakoni.

Britanski think-tank, Institute for Government, pokazao je da će zastupnici imati manje vremena za kompletnu zakonsku proceduru, nego, primjerice, o zakonu kojim se zabranjuje korištenje divljih životinja u cirkusima.

Vladin nacrt zakona predviđa tranzicijsko razdoblje Brexita do prosinca 2020., što je problematično mnogim parlamentarcima koji misle da je nemoguće u tom razdoblju sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini, što bi bilo slično neuređenom Brexitu.

Glasnogovornik: Neprihvaćanjem vladina prijedloga EU dobiva kontrolu nad Brexitom

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u utorak, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, kako moguća odgoda Brexita ovisi o današnjem glasanju u Donjem domu britanskog parlamenta.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je kako je Brexit trošenje vremena i energije te da će Europski parlament glasati o usvajanju sporazuma isključivo nakon što to učini britanski parlament.

Ako parlament ne izglasa Johnsonov predviđeni vremenski okvir za amandmane plan o napuštanju EU-a 31. listopada postao bi puno teži, navodi Reuters.

Glasnogovornik Borisa Johnsona kazao je kako neprihvaćanjem vladinog prijedloga parlament predaje kontrolu nad Brexitom EU.

"Ne postoji jamstvo da će EU podržati odgodu", kazao je glasnogovornik upozorivši da bi posljedica mogla biti neregulirani Brexit.

Ako se prihvati vladin dnevni red, uslijedit će amandmani oporbe, koji će vjerojatno predlagati tješnje gospodarske veze s EU ili drugi referendum o Brexitu.

Vlada je s tim u vezi upozorila da su pregovori s EU završeni, zbog čega su problematični amandmani koji mijenjaju sporazum s EU.

Ako vladin nacrt zakona bude usvojen danas i ako preživi oporbene amandmane u srijedu, u četvrtak nastupa treće čitanje.

Nakon toga gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, mora proći sličnu proceduru kao i Donji dom, kako bi Johnsonov sporazum s EU-om postao britanski zakon.

U slučaju da EU odluči da neće odgoditi datum Brexita, a Johnsonov sporazum ne bude usvojen u parlamentu, Velika Britanija napušta EU bez sporazuma 31. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:44