ZAVRŠNICA KAMPANJE

BORIS JOHNSON REKREIRAO SCENU IZ OMILJENOG BOŽIĆNOG FILMA, REAKCIJE PODIJELJENE Na društvenim mrežama mu se rugaju: 'Uništio je odličan film!'

 
 screenshot Youtube

Šanse Borisa Johnsona za pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima koji će se u četvrtak odvijati u Velikoj Britaniji vrlo su nesigurne, kažu konzervativni stratezi koji se boje da laburisti ne trebaju osvojiti niti jedno mjesto da bi svrgnuli premijera.

Torijevci upozoravaju da bi gubitak samo 12 biračkih okruga mogao omogućiti Jeremyju Corbynu pobjedu uz potporu manjih stranaka.

Johnsonova stranka tako kreće u borbu za svaki glas i upozorava da je rezultat neizvjesniji od očekivanog. Istodobno, konzervativci u posljednjim danima kampanje zasipaju glasače sloganima 'Get Brexit Done' (Završite Brexit).

Ova je strategija bila predstavljena u završnoj predizbornoj emisiji stranke, gdje je premijer Boris Johnson rekreirao poznati prizor iz filma 'Love actually' ('Zapravo ljubav') kako bi prenio svoje glavne poruke, piše Daily mail.

U toj romantičnoj komediji iz 2003. Andrew Lincoln takvim pločama s natpisima pokušava reći Kieri Knightley da ju voli, a da to ne čuje njezin partner i njegov najbolji prijatelj.

Pozivajući gledatelje da glasuju za 'zapravo konzervativce' (Conservative actually'), Johnson je držao ploče na kojima je pisalo: 'Vaš glas nikada nije bio važniji. Drugi tip bi mogao pobijediti'.

'Pred vama je izbor.'

Iako su šanse da Jeremy Corbyn sam osvoji većinu vrlo slabe, smatra se da bi koordinirana i taktička izborna operacija mogla oduzeti Johnsonu većinu, što bi dovelo do koalicije preostalih stranaka koje bi se udružile oko laburističkog vođe.

Zagovornici EU-a tvrde da bi samo 40.000 neodlučnih birača moglo odlučiti o ishodu izbora i pomoći Corbynu.

U pokušaju da se suprotstavi taktičkom glasovanju, Johnson je počeo s kampanjom iz popularnog filma.

Držeči hrpu panoa i ploča s natpisima, uz glazbenu pozadinu s božićnim pjesmama, oponašao je poznatu scenu koju su u filmu utjelovili Andrew Lincoln i Keira Knightley.

Jednu po jednu, otkrivao je ploče pred crvenokosom ženom, a na svakoj je bilo samo po nekoliko riječi.

'Uz malo sreće, do iduće godine ćemo završiti Brexit. Ako ga parlament opet ne blokira. I onda možemo krenuti dalje. No dozvolite mi da sada kažem ovo: Vaš glas nikad nije bio važniji. Drugi tip bi mogao pobijediti. Zato, pred vama je izbor između većine i još jednog blokiranog parlamenta koji se svađa oko Brexita. Sve dok ja ne budem izgledao ovako', piše na pločama koje Johnson drži, a na kraju pokaže fotografiju čupavog psa, na što se žena kojoj pokazuje ploče nasmije.

'Bliže je nego što mislite. Treba nam još samo devet mjesta da dobijemo izbore. A 12. prosinca, vaš glas će biti odlučujuć. Sretan Božić', zaključuje Johnson svojim natpisima.

Love Actually (Ljubav zapravo) jedan je od omiljenih božićnih filmova i obitelji ga na sam Božić često gledaju.

Nakon ove kampanje, na društvenim mrežama odmah su se pojavile šale i memeovi na Johnsonov račun. Tako se na Twitteru pojavio velik broj objava, od onih koji smatraju da je ideja grozna (Cringe actually), do onih koji tvrde da se zapravo radi o baš dobroj kampanji (Now that is really good, actually!).

Sam premijer je na Twitteru objavio taj video uz poruku 'Brexit, actually', a ubrzo je dobio milijune pogleda i tisuće lajkova.

Laburisti ga optužuju da nema originalnih ideja pa kopira one iz filma, no mnogi su i pohvalili ovakav Johnsonov potez rekavši da je unio bar malo zabave u dosadnu kampanju.

'Smijeh je najbolji lijek. Voljeli premijera ili ne, ovo je najbolja politička kampanja ikad', napisao je jedan korisnik Twittera.

'Konačno jedna zabavna politička reklama', objavljeno je također na Twitteru.

Drugi pak nisu tako optimistični pa tvrde da je Johnson ovom kampanjom uništio odličan film.

Neki su pak napravili memeove i fotomontaže pa su na fotografiju Johnsona koji drži plakat stavili druge natipise kako bi izgledalo da Johnson govori stvari poput 'Nemam plan za Brexit, samo ću nastaviti govoriti gluposti dok svi ne umremo', ili 'Hugh Grant je ovo bolje odradio' (U filmu Hugh Grant glumi novoizabranog premijera).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:13