POTRESI NA OTOKU

BORIS JOHNSON: ZAŠTO SAM DAO OSTAVKU 'Brexit je trebao predstavljati priliku i nadu, ali naš san umire, završit ćemo kao kolonija Europske unije...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.07.2018. u 21:27

Britain's Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs Boris Johnson arrives at 10 Downing Street in London, Britain, July 3, 2018. REUTERS/Simon Dawson
REUTERS

 

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je podnio ostavku u vladi premijerke Therese May jer nije mogao prihvatiti njezin novi plan izlaska iz Europske unije i jer se boji da san o Brexitu umire.

Johnson je napisao na društvenoj mreži Twitter da je ponosan što je bio ministar vanjskih poslova i da odlazi tužan, objavivši kopiju svog pisma ostavke.

"Brexit bi trebao predstavljati priliku i nadu", napisao je Johnson u pismu.

"To bi trebala biti prilika da se stvari drugačije odvijaju, da budemo žustriji i dinamičniji i maksimalno iskoristimo specifične prednosti Velike Britanije u otvorenoj globaloj ekonomiji", naveo je.

"San o Brexitu umire", stoji u Johnsonovom pismu, u kojem je također upozorio da će Britanija završiti kao kolonija EU-a.

"Zaista idemo prema statusu kolonije", napisao je bivši šef diplomacije, zagovornik čvrstog Brexita.

Britanska premijerka Theresa May suočila se u ponedjeljak s dvostrukom ostavkom u svojoj vladi, što je znak prilično velikih nesuglasica oko budućnosti odnosa Velike Britanije i Europske unije nakon brexita.

Najprije je u ponedjeljak ujutro objavljeno da je ostavku podnio ministar za brexit David Davis, u znak prosvjeda protiv plana Therese May da zadrži uske ekonomske odnose s Bruxellesom nakon brexita predviđenog 29. ožujka 2019.

U ponedjeljak poslije podne ostavku je dao ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Imaju li konzervativci dovoljan broj za glasovanje o povjerenju May?

Nejasno je zasad imaju li britanski zastupnici Konzervativne stranke premijerke Therese May dovoljan broj da pokrenu glasovanje o povjerenju, pišu u ponedjeljak britanski politički komentatori, nakon što su dva ministra njezine vlade podnijela ostavku.

"Postoje glasine da su Torijevci dosegli magičnu brojku od 48 pisama koliko je potrebno da bi se ishodilo glasanje po povjerenju", napisala je politička analitičarka BBC-a Laura Kuenssberg na Twitteru, dodajući da je zasad nemoguće provjeriti je li to točno.

Da bi se glasalo o povjerenju premijerki, potrebno je da 15 posto članova parlamenta iz Konzervativne stranke napiše pismo predsjedavajućem tzv. "odbora  1922" te stranke, pojašnjava Reuters.

Konzervativci trenutno imaju 316 članova parlamenta, tako da je potrebno da 48 njih napiše takva pisma kako bi osporili May, navodi britanska agencija, uz napomenu da se "odbor 1922" treba sastati tijekom večeri.

Robert Peston, politički komentator na televiziji ITV, kazao je da ne očekuje da će do bilo kakve objave doći u ponedjeljak.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo