OČEKUJE POMAK U ODNOSIMA

Borrell: Osobno ću se angažirati u dijalogu Beograda i Prištine

Josep Borrell
 AFP

Šef eurodiplomacije Josep Borrell poručio je u četvrtak da će osobno voditi briselski dijalog Beograda i Prištine i naglasio kako Srbija mora zadržati svoj europski kurs i posvećenost reformama, sugerirajući objema stanama što moraju učiniti da bi napravile pomak u uzajamnim odnosima.

”Osobno ću biti angažiran u dijalogu i neću žaliti truda... Posvećen sam posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine i očekujem da se on nastavi što je brže moguće", istaknuo je Borrell u intervjuu agenciji Tanjug uoči posjeta Beogradu u petak.

"Ključno je da kosovske vlasti iskoriste ovaj novi trenutak i ostave po strani carinske pristojbe. Srbija takođe mora dati svoj doprinos, kako bi došli do konstruktivne atmosfere za nastavak pregovora”, poručio je Borrell, koji danas ima niz susreta s kosovskim čelnicima u Prištini.

On je ukazao da vidi da ”opredjeljenost i političku volju” Beograd ima, te da isto očekuje i kod prištinske strane, istaknuvši ulogu EU da ”napravi prostor za postizanje i primjenu” sporazuma o normaliziranju odnosa, te da agendu dijaloga određuju vlasti Beograda i Prištine.

”Za mene je osnovni prioritet da bude jasno svima zašto sjedimo za istim stolom, štp želimo postići i da se želimo pokrenuti. Normaliziranje odnosa je osjetljiva stvar, koja zadire u samo srce identiteta ljudi. Svjestan sam da je prošlost još prisutna, ali mi moramo krenuti dalje”, objasnio je Borrell svoja stajališta o dijalogu Beograda i Prištine.

Dolaskom u Srbiju, kako je naglasio, želi prvenstveno pokazati jasnu predanost Unije europskoj perspektivi Srbije i cijelog zapadnog Balkana jer regija ima zajedničku budućnost i vrlo jasan interes za jačanje suradnje na polju sigurnosti, ekonomije i vanjske politike.

Borrell inzistira da je za njega osobno i za Europsku komisiju, "europska perspektiva Srbije i zapadnog Balkana prioritet".

Za ulazak Srbije u članstvo EU-a ključ su, po ocjeni vodećeg europskog diplomata, normalizacija odnosa s Prištinom kroz sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum i unutarnje reforme, usredotočene na vladavinu prava i medije.

Unija bi, sugerira Borrell, željela ojačati suradnju sa Srbijom u oblasti vanjske i sigurnosne politike jer se cijeni njezin doprinos kroz sudjelovanje u vojnim misijama i operacijama EU.

On je ocijenio kako postoji prostor u kojem bi Srbija mogla učiniti dodatni napor da uskladi svoju vanjsku politiku s politikom EU.

"Naši zajednički izazovi zahtjevaju zajedničke odgovore”, istaknuo je Borrell. Boravak Borrella u Prištini i Beogradu, prvi je njegov posjet regiji otkad se našao na čelu diplomacije EU.

Dijalog Beograda i Prištine u zastoju je od kraja 2018. godine kada je Priština uvela carinske pristojbe na robu iz Srbije (i BiH) u znak odmazde zbog diplomatske kampanje Beograda za povlačenje priznanja kosovske neovisnosti, te sprječavanja prijema Kosova u međunarodne organizacije poput Interpola, UNESCO-a, te prijema u UN.

Beograd mjesecima ponavlja spremnost za nastavak dijaloga ali uz isključivi uvjet da Priština ukine carinske pristojbe, dok međunarodna zajednica inzistira da Beograd istodobno obustavi kampanju kojom spočitava međunarodna članstva Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:19