INTERVJU

Borut Mekina, novinar ljubljanske Mladine i vrsni poznavatelj slovenske političke scene: 'Šarec donosi mentalitet poštenja i držanja do riječi'

Marjan Šarec
 Polona Avanzo / Demokracija.si

Kakva je situacija?

- Janez Janša je osvojio najviše glasova, uvelike uz pomoć Viktora Orbána koji je dao tri milijuna eura za kampanju. Zahvaljujući tome, Janšina stranka je dobila tri-četiri mandata više nego što je imala, ali desnica je ipak podbacila jer su u parlament ušli još samo Nezavisna Slovenija i Zmago Jelinčič. Druga po snazi je Lista Marjana Šareca (LMŠ) koji je malo konzervativniji nego Miro Cerar, ali to su normalni konzervativci. Za razliku od njih, Janša je prije deset godina bio desno, a danas je ekstremni desničar, što se posebno vidi u njegovim antiimigrantskim stavovima. Liberalno-konzervativni birači podijelili su glasove između Šareca i Cerara. Sada će Janša pokušati pronaći partnere s kojima bi sastavio vladu, ali u tome vjerojatno neće uspjeti. Vidljivo je da su i u Sloveniji birači nezadovoljni političkim elitama, ali za razliku od Slovačke ili Mađarske, nezadovoljstvo nisu izrazili glasanjem za krajnju desnicu, nego su podržali relativno nova lica u politici.

Kako biste opisali Marjana Šareca?

- Ovi izborni rezultati djelomično su slični hrvatskima jer je dosta birača nezadovoljno klasičnim političkim strankama i zato su glasali za nezavisne liste. U prošlosti je to bio Zoran Janković, a sada je Marjan Šarec. On tvrdi da politika treba biti poštena, to je svojevrsni seoski mentalitet u kojem su važni poštenje i držanje za riječ. Svjetonazorski gledajući, Šarec je nešto konzervativniji od prosjeka, što se, recimo, vidjelo u njegovoj izjavi da mu ne paše datum izbora jer pada u nedjelju kada njegova kći ima pričest, ali on nipošto nije radikal poput Janše. Njegov je problem to što nije dio političkog establishmenta i ako postane premijer, proći će godina dana dok ne pohvata konce i shvati kako sustav funkcionira iznutra. Kada bi Janša postao premijer, on bi odmah smijenio 100 ili 300 dužnosnika i doveo svoje kadrove.

Znači da je Šarec glavni kandidat za premijera. Što će to značiti za odnose Slovenije i Hrvatske?

- Marjan Šarec je bolja varijanta nego Janša koji je zbog prikupljanja biračke podrške spreman voditi radikalnu politiku. Treba znati da bi takva vlada ovisila o zastupnicima Zmage Jelinčiča koji, poput Janšinih, pred svojim biračima moraju pokazati da su nepopustljivi. Šarec i Cerar su smireniji u političkom smislu, tako da bi i odnosi sa susjedima bili manje napeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:25