IDOL MLADIH?

BOSTONSKI BOMBAŠ NA NASLOVNICI ROLLING STONEA Njegovog brata nisu htjeli ni pokopati, a Džohar je postao 'lice s naslovnice'

Mnogi ovaj potez Rolling Stonea, koji obično objavljuje glumačke i rock zvijezde, proglašavaju "glamurizacijom" Carnaeva
 AFP

Odluka američkog magazina Rolling Stone da na naslovnici kolovoškog izdanja objavi Fotografiju Džohara Carnajeva, 19-godišnjaka osumnjičenog za postavljanje bombe na cilj bostonskog maratona, izazvala je već burne reakcije u američkim medijima. U bombaškom napadu 15. travnja u Bostonu poginulo je troje i ranjeno 176 ljudi, a uz osumnjičenog Džohara sudjelovao je i njegov brat Tamerlan Carnaev (26) koji je ubijen u okršaju s policijom.

Džohar Carnaev trenutno je pritvoren u državi Massachusetts bez mogućnosti puštanja na slobodu uz jamčevinu, a prošlog se tjedna izjasnio da nije kriv po trideset točaka optužnice, iako je nakon uhićenja istražiteljima rekao da su nakon američkih intervencija u Iraku i Afganistanu on i njegov brat željeli zaštititi islam.

Carnaevi su etnički Čečeni koji su emigrirali iz Rusije te imaju američko državljanstvo. Ogorčenje zbog njihovog postupka u Massachusettsu izazvalo je problem već prilikom pokopa poginulog Tamerlana, jer niti jedno lokalno pogrebno poduzeće nije htjelo u tome sudjelovati.

Unatoč tome, Rolling Stone će Džoharov lik s razbarušenom, čupavom kosom i kozjom bradicom staviti na naslovnicu, s fotografijom koju je mladić sam snimio i naslovom 'Bombaš - kako su popularnog studenta koji obećava iznevjerili roditelji, pa je zapao u radikalni islam i postao čudovište'.

Iako je istu fotografiju već objavio i New York Times na svojoj naslovnici, mnogi kritičari na Facebooku i Twitteru ovaj potez Rolling Stonea, koji obično objavljuje glumačke i rock zvijezde, proglašavaju "glamurizacijom" Carnaeva. Ipak, Rolling Stoneu ovo nije prvi put da provocira svojom naslovnicom, jer je slične reakcije izazvao i postavljanjem masovnog ubojice Charlesa Mansona na naslovnicu 1970. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:39