SASTANAK U PARIZU

Božinović i Collomb razgovarali o problemu migracija

Davor Božinović i Gérard Collomb
 Twitter

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je u Parizu razgovarao s francuskim ministrom unutarnjih poslova Gérardom Collombom, a u MUP-u ističu kako je na sastanku na kojemu je jedna od glavnih tema bilo pitanje migracija, istaknuta tradicionalno dobra i prijateljska suradnja dviju država.

Ministar Božinović naglasio je kako je Hrvatska država članica s jednom od najduljih vanjskih granica EU koja bilježi porast broja nezakonitih migracijskih kretanja, posebno iz pravca BiH. Upravo je zato Hrvatska posebno posvećena zaštiti i kontroli državne granice kako bi migracijska kretanja ostala kontrolirana, zakonita i održiva, ističu u MUP-u.

- Hrvatska se za sada vrlo učinkovito suočava s krijumčarskim mrežama, čija se zarada izjednačila sa zaradom od krijumčarenja droga - rekao je Božinović i dodao kako je samo u godini dana korištenja šengenskog informacijskog sustava izvršeno 320 milijuna provjera te su pronađene tisuće osoba, stvari, dokumenata i vozila za kojima se tragalo.

Za Schengen spremni do kraja godine

- Po broju ostvarenih pogodaka Hrvatska je među top sedam država članica zbog čega je Hrvatsku pohvalila i Europska komisija. Upravo bi zato proširenje šengenskog prostora na Hrvatsku bio značajan doprinos jačanju sigurnosti Europske unije u cjelini. Bit ćemo tehnički spremni za Schengen do kraja ove godine - istaknuo je ministar.

Božinović je na sastanku podsjetio da hrvatsku granicu nadzire gotovo 6300 graničnih policajaca sa značajnim tehničkim resursima.

No naglasio je kako je unatoč ulaganjima u zaštitu granice potrebna i suradnja EU s državama jugoistočne Europe kako bi se što učinkovitije amortizirali migracijski pritisci.

Božinović je istaknuo i potrebu ubrzanja postupaka vraćanja nezakonitih migranata iz Hrvatske, a za što je potrebna i puna kooperativnost država jugoistočne Europe.

Rješavanje na izvorištu problema

- Hrvatska smatra kako EU mora usmjeriti pažnju na nastavak dosljedne provedbe Izjave EU-Turska te osiguranje pomoći Grčkoj na tehničkoj, financijskoj i operativnoj razini kako bi se pitanje migracija rješavalo na samom izvorištu problema - izjavio je Božinović.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérard Collomb, ističu u MUP-u, na sastanku je rekao da shvaća ulogu Hrvatske u zaštiti vanjske granice, posebice u kontekstu povećanih migracijskih kretanja u jugoistočnom dijelu Europe kojima je jedno od odredišta i Francuska. Nadzor granice i siguran šengenski prostor za Francusku znače i učinkovitiju borbu protiv terorizma, naglasio je francuski ministar te dodao kako se nada da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen.

- Francuska u daljnjoj izgradnji EU računa na Hrvatsku, kao što i Hrvatska može računati na Francusku - zaključio je ministar Collomb. U MUP-u dodaju kako se na sastanku razgovaralo i o odličnoj suradnji u okviru projekta Ravnateljstva policije "Sigurna turistička sezona", u kojem su do sada sudjelovala 22 francuska policajca, što je vrlo značajno s obzirom na to da je Hrvatska nakon Grčke druga najposjećenija destinacija francuskih turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:10