KONFERENCIJA O MIGRACIJAMA

BOŽINOVIĆ SE U MARAKEŠU SASTAO S TURSKIM KOLEGOM I VODITELJEM PAKISTANSKOG IZASLANSTVA Razgovarali su o migrantskom valu

Ministar Davor Božinović
 Dragan Matić / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je na marginama UN-ove konferencije o migracijama u Marakešu s turskim ministrom unutarnjih poslova Sulejmanom Sojluom razgovarao o bilateralnim odnosima i jačanju suradnje u području sigurnosti i upravljanja migracijama, a sastao se i s voditeljem pakistanskog izaslanstva Khalilom Hashmijem.

Zahvalivši Turskoj na naporima koje ulaže u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica i upravljanju nezakonitim migracijama Božinović je turskog kolegu izvijestio o otvaranju novog migracijskog pravca kroz BiH i promjeni strukture migranata među kojima su većina državljani Afganistana, Pakistana i Iraka, ali i sjevernoafričkih zemalja.

Božinović je predložio jačanje suradnje, razmjenu informacija i iskustava s obzirom da Hrvatska i Turska imaju izvrsne bilateralne odnose, što je potvrđeno i prilikom posjeta predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj.

Turska 2018. u nezakonitom pokušaju prelaska granice spriječila 270.000 migranata

Sojlu je istaknuo da je Turska samo ove godine spriječila 270.000, a prošle 170.000 migranata u pokušaju nezakonitih prelazaka granice.

Državljana Afganistana koji su nezakonito prešli tursku granicu bilo je 45.000 prošle i 90.000 ove godine, a od toga je vraćeno 26.000 prošle i preko 40.000 ove godine. K tome je preko 70.000 migranata, uglavnom iz Afganistana i Pakistana, sprječeno u nezakonitom prelasku granice s Grčkom. U Pakistan je samo ove godine vraćeno 27.000 nezakonitih migranata, a istovremeno je dodatnih 265.000 novih Sirijaca stiglo u Tursku.

Sojlu smatra da Europa nije dovoljno svjesna pritiska s kojim je suočena Turska kao ni migracijskog izazova koji dolazi iz Afganistana i Pakistana. Istaknuo je da s tim državama treba raditi na boljoj provedbi sporazuma o readmisji, a zamolio je da Hrvatska te činjenice osvijesti kod Europske unije.

Božinović je odgovorio da Hrvatska upravo na tome radi, nakon što je diplomatskim naporima osvijestila probleme koje u suočavanju s ilegalnim migrantima imaju države na tzv. zapadno-balkanskoj ruti, na čemu je sada Europska komisija pojačano angažirana.

Rekao je da je o svemu informirao europskog povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dmitrisa Avramopoulosa i izrazio potrebu snažnijeg angažman europske diplomacije prema tim zemljama.

Na sastanku s voditeljem pakistanskog izaslanstva Hashmijem Božinović je izvijestio o povećanom broju nezakonitih migranata koji bez identifikacijskih isprava pokušavaju prijeći hrvatsku granicu i tvrde da su državljani Pakistana.

Ključno osigurati što bolju provedbu Sporazuma o readmisji između EU i Pakistana

Voditelj pakistanskog izaslanstva potvrdio je da je Pakistan zemlja podrijetla migranata koji u povećanom broju nastoje dospjeti u Europu, no osim što je zemlja podrijetla, istovremeno je i zemlja tranzita i odredišta migranata i to iz Afganistana, Bangladeša i Mjanmara.

U Pakistanu se trenutno nalazi preko 100 milijuna nezakonitih migranata i 1,2 milijuna izbjeglica. Oko pet milijuna nezakonitih migranata u Pakistanu neregistrirano živi već treće desetljeće, a samo 1997. u Pakistan je ušlo tri milijuna Afganistanaca. Dio ih posjeduje identifikacijske isprave, ali je prilikom njihova nezakonitoga dolaska na neku od granica EU teško utvrditi njihov stvarni identitet jer posjeduju pakistanske dokumente, ali su u većini slučajeva drugoga nacionalnog podrijetla. Zbog toga se velik broj takvih migranata zadržava u detencijskim centrima.

Božinović je istaknuo kako je u uvjetima ekonomski motiviranih migracija iz Pakistana ključno osigurati što bolju provedbu Sporazuma o readmisji između EU i Pakistana.

Podjednako je važno identificirati u kojim područjima je potrebno pružiti podršku pakistanskim vlastima kako bi se stvorile okolnosti u kojima će pakistanski državljani ostajati u svojoj domovini. Za to je, uz jačanje suradnje na razini EU, podjednako važno jačati i bilateralnu suradnju, istaknuo je Božinović pa je u tom smislu dogovoren nastavak dijaloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:00