IVICA DAČIĆ

'BRAĆO I SESTRE...' Srbijanski šef diplomacije prvo 'spustio' Plenkoviću, a onda Hrvate i Srbe pozvao da se svi skupa više posvete budućnosti

 Tomislav Kristo / CROPIX

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u srijedu kako hrvatski premijer Andrej Plenković daje Hrvatskoj previše važnosti tvrdnjom da put eurointegracija Srbije vodi preko Zagreba, a Hrvate je, oslovljavajući ih s "braćo i sestre", pozvao da se zajednički više posvete budućnosti.

„Put Srbije ka EU ne mora voditi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunjske i Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja", rekao je Dačić, reagirajući na današnju Plenkovićevu izjavu u Saboru kako "put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i preko rješavanja pitanja koja godinama imamo".

Plenković je u odgovoru na zastupničko pitanje istaknuo kako glede te teme "postoji vrlo široki konsenzus na političkoj sceni, kao i konsenzus i predsjednice Hrvatske i vlade".

Uzvraćajući na te Plenkovićeve ocjene, Dačić je novinarima na rubu konferencije Sigurnosni izazovi zapadnog Balkana i Srbije poručio da "Beograd želi najbolje odnose s Hrvatskom, ali ne pristaje na ucjene koje dolaze iz Zagreba".

„Pošto je Plenković upotrijebio taj izraz kako bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravno - Hrvatska je dio EU, ali svakako EU neće dopustiti da neriješeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja", navode Dačićevu izjavu beogradski elektronički mediji.

Dačić je, oslovljavajući Hrvate s "braćo i sestre", pozvao da se svi skupa više posvete budućnosti.

"Dajte braćo i sestre Hrvati, hajdemo se malo usredotočiti na budućnost. O čemu više da pričamo, kada cijeli svijet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, a mi se i dalje trebamo baviti našim problemima", rekao je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:16