KRALJEVSKO VJENČANJE

BRAK KOJI SIMBOLIZIRA NEKU NOVU BRITANIJU Ovo što se danas događalo u Windsoru nekad je bilo nezamislivo, ali ima i onih koji sumnjaju u cijelu priču

 
 Reuters

Britanski princ Harry i američka glumica Meghan Markle vjenčali su se u subotu u kapeli dvorca Windsor u nazočnosti britanske kraljevske obitelji i brojnih uzvanika.

Meghan je došla u kapelu sv. Jurja iz 15. stoljeća sama u bijeloj vjenčanici dugih rukava prekrivena dugim velom na kojemu je izvezeno cvijeće predstavljalo sve 53 zemlje Commonwealtha, a do oltara ju je dopratio mladoženjin otac princ Charles.

Nakon što su razmijenili zavjete i obećali da će se voljeti "dok ih smrt ne rastavi", Harry (33), šesti u redu za nasljedstvo britanskog prijestolja, stavio je Merkel na prst prsten od velškog zlata, dok je njegov od platine.

Prince Harry and Meghan Markle kiss on the steps of St George's Chapel in Windsor Castle after their wedding in Windsor, Britain, May 19, 2018.  Ben Birchall/Pool via REUTERS     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

- U Božjem prisustvu i pred ovom kongregacijom, Harry i Meghan su dali svoj pristanak i razmijenili bračne zavjete - rekao je kanterberijski nadbiskup Justin Welby.

- Proglasili su svoj brak primanjem za ruke i razmjenom prstena. Prema tome proglašavam ih mužem i ženom - rekao je.

Markle je tri godine starija od Harryja, a rođena je i odrasla u Los Angelesu.

Upoznali su se na spoju naslijepo 2016. i zaljubili u šatoru pod zvijezdama u Bocvani.

Ovim brakom, Markle je unijela duh modernosti i dašak holivudskog glamura u 1066 godina staru britansku monarhiju.

Princ Harry je u subotu od kraljice dobio titulu vojvode od Sussexa i Meghan je udajom za njega postala vojvotkinja od Sussexa.

Meghan je ušla u kapelu u pratnji malih paževa i djeveruša, među kojima su princ George i princeza Charlotte, a svi su mlađi od sedam godina.

Do oltara ju je dopratio princ Charles zbog toga što je njezin otac Thomas Markle podvrgnut operativnom zahvatu na srcu prije tri dana. Njezina majka Doria Ragland dopratila ju je do dvorca i potom se pridružila kraljevskoj obitelji u kapeli.

Odjevena je bila u vjenčanicu koju je kreirala britanska dizajnerica Clare Waight Keller, a na glavi je imala dijamantnu tijaru Queen Mary koju joj je na raspolaganje stavila britanska kraljica.

Crni američki episkopalni biskup Michael Bruce Curry održao je dirljiv govor o snazi ljubavi, citirajući američkog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga.

- Kada je ljubav put, tretiramo jedni druge kao da smo zapravo obitelj - rekao je.

Kontrola leta na obližnjoj zračnoj luci Heathrow, jednoj od najprometnijih na svijetu, zatvorila je zračni prostor iznad Windsora na 15 minuta kako bi osigurala mir za ceremoniju.

Nakon vjenčanja i poljupca pred kapelom mladi par pozdravio je 1200 ljudi, predstavnika javnosti, koji su bili pozvani na područje dvorca, a nakon toga su se provezli kraljevskom kočijom kroz gradić Windsor.

Prince Harry, Duke of Sussex and the Duchess of Sussex in the Ascot Landau carriage during the procession after getting married St George's Chapel, Windsor Castle in Windsor, Britain, May 19, 2018. Christopher Furlong/Pool via REUTERS
REUTERS

Poslijepodne i navečer održat će se dva primanja, prvi koji priređuje kraljica Elizabeta i drugi kojemu je domaćin princ Charles a taj je za uži krug od 200 uzvanika. Svadbena torta bit će tradicionalna britanska od limuna i bazge.

U biti, svadbena večera jedini je dio sage o kraljevskom vjenčanju o kojem se zna vrlo malo. Što će tko nositi, što će se jesti, gdje će tko sjediti i tko će svirati... E, mladenci to žele zadržati za sebe. I to funkcionira, a dokaz da oni koji dobiju poziv na ovakvo događanje znaju šutjeti (plus, moraju ostaviti mobitele i kamere na ulazu, a uz pozivnicu ide i sugestija o totalnoj diskreciji) jest činjenica da se, sedam godina nakon vjenčanja princa Williama i Kate Middleton, o tom dijelu njihova dana ne zna gotovo ništa. A ono što se zna jest da će se slavlje održati u Frogmoreu, nekoliko minuta vožnje udaljenom od mjesta održavanja formalnog prijema u dvorani Sv. Jurja u dvorcu Windsor.

Frogmore je jedna od službenih kraljevskih rezidencija - 1792. kupio ju je George III. i poklonio svojoj supruzi, kraljici Charlotte, a poznata je po vrtovima s 4000 stabala i kraljevskom mauzoleju u kojem su pokopani kraljica Victoria i princ Albert.

Još je jedan dobar razlog za izbor ovog mjesta - britanski mediji kažu da je to jedan od posjeda koji osigurava najveću privatnost. Malo je i fotografija, a posjed je za javnost otvoren samo nekoliko dana u godini.

Princ Charles bit će, navodno, i jedan od govornika u Frogmoreu, baš kao i kum, princ William. Govor bi mogla održati i mladenka. Na popisu uzvanika su, dakako, kraljica Elizabeta II. te princ Philip, koji se dovoljno oporavio od zdravstvenih problema da može prisustvovati vjenčanju. Bit će tu i vojvotkinja od Walesa, Charlesova supruga Camilla, William i Kate te princeze Beatrice i Eugenie.

Poznato je da su na zabavu pozvani i glumci iz serije “Face” s kojima je glumila Meghan, njezine prijateljice glumica Priyanke Chopre, dizajnerica Mishe Nonoo, stilistica Jessice Mulroney i britanska reality zvijezda Millie Mackintosh. Elton John je zasigurno pozvan i izvest će neke od svojih hitova.

Pozivnice za večeru nekima su donijele i razočaranje - s popisa 'sretnih 200' otpale su Sarah Ferguson, bivša supruga princa Andrewa, i Chelsy Davy, bivša Harryjeva djevojka.

Svi su primijetili da među elitom nema ni Pippe Middleton, sestre Kate Middleton. The Mirror je objavio da će večera u Frogmoreu biti tematska. Navodno će biti u egzotičnom stilu inspiriranom tropima, s polinezijskim motivima, a sve zbog omiljenoga mladoženjina noćnog kluba Mahiki. Spominju se i pića s mnogo ruma, ledene skulpture kroz koje teče votka i mnogo irskog likera Bailey’s.

Sunday Express tvrdi da je par odlučio imati kamiončiće s hranom i sladoledom koji će udovoljavati željama gostiju. Dobro će proći i stanovnici Windsora. Mnogi su shvatili da je vjenčanje prilika za dodatnu zaradu.

Rugby League - Super League Magic Weekend - Widnes Vikings vs St Helens - St James' Park, Newcastle, Britain - May 19, 2018  Fans with masks of Britain's Prince Harry and his wife Meghan Markle   Action Images via Reuters/Ed Sykes
REUTERS

Novu članicu kraljevske obitelji pozdravili su deseci tisuća ljudi duž ceste koja vodi do dvorca.

- Ovo je trenutak kada svi možemo slaviti ponovno rođenje kraljevske obitelji - rekao je Kenny McKinlay (60), koji je radi vjenčanja došao iz Škotske. - Ovo je vrijeme kada se cijela nacija može ujediniti umjesto da je podijeljena. Ovo je dan kada se možete ponositi što ste Britanac.

Za neke Britance, brak člana uže kraljevske obitelji s razvedenom ženom čija je majka Afroamerikanka a otac bijelac simbol je moderne Britanije u kojoj rasa i podrijetlo više nisu zapreka za ulazak u najelitniju i najtradicionalniju instituciju.

Drugi ga pak uopće ne smatraju važnim ili ga doživljavaju kao blago skretanje pozornosti s Brexita, koji je duboko podijelio zemlju.

Britanska premijerka Theresa May, koja nije bila pozvana kao ni drugi političari, poslala je paru čestitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:31