DEN HAAG

BRAMMERTZ ZADOVOLJAN PRESUDOM RADOVANU KARADŽIĆU Glavni haški tužitelj smatra da je pravda zadovoljena

Bosnian Serb leader Radovan Karadzic gestures during press conference after a new round of peace talks on Bosnia, in the U N Offices of Geneva, February 12 - RTXFGTO
 © Pascal Volery / Reuters

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz izrazio je u četvrtak zadovoljstvo time što je Radovan Karadžić proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na 40 godina zatvora.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

"Zadovoljni smo time što je Raspravno vijeće prihvatilo naše opsežne dokaze i izvan svake razumne sumnje utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića za zločine. Ti zločini počinjeni su u brojnim općinama u BiH i uključuju opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici", priopćio je ured haškog tužitelja.

"Godine 1993. svijet je odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu. Te su žrtve nama ukazale povjerenje da je provedemo. Danas, s ovom presudom, to je povjerenje ispunjeno. Pravda je zadovoljena", naglasio je Brammertz.

Istina ustanovljena ovom presudom zauvijek će stajati nasuprot brojnim pokušajima da negiranja patnje tisuća žrtava u zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji, ističu u haškom tužiteljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:57