BROBA S PANDEMIJOM

BRAZIL ĆE ZBOG KORONAVIRUSA POZVATI UPOMOĆ KUBANSKE LIJEČNIKE Vlada će uposliti njih 157, žele osigurati liječničku skrb i u udaljenim regijama

 Silvio AVILA / AFP

Brazil je u ponedjeljak zabilježio 674 nova slučaja smrti zaraženih koronavirusom i ukupno preko 254 tisuće zaraženih, preuzevši od Britanije treće mjesto u svijetu po broju zaraženih, a vlada je objavila kako će u borbi s pandemijom pozvati upomoć kubanske liječnike.

Do sada su umrle ukupno 16.792 osobe zaražene koronavirusom, dok je zabilježeno 254.220 slučaja zaraze, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Vlada je pak najavila da će uposliti 157 liječnika s Kube kako bi pomogli u suočavanju s koronakrizom.

Havana je prekinula program zdravstvene suradnje koji je bio pokrenut 2013., u vrijeme lijevo orijentirane brazilske predsjednice Dilme Rousseff, nakon što je ekstremno desno orijentirani novi predsjednik Jair Bolsonaro kritizirao uvjete ugovora pod kojim su dolazili kubanski liječnici te nazvao Kubu "diktaturom".

Brazil sada pokreće novi sličan program te je u ponedjeljak objavljena inicijalna lista od 157 kubanskih liječnika koji će ponovno početi raditi u Brazilu. Očekuje se da će nakon njih doći još liječnika s Kube.

Brazil želi osigurati liječničku skrb i u udaljenim regijama, gdje su kubanski liječnici ranije bili uposleni.

Epidemija koronavirusa rasti će u Brazilu do kolovoza, kazao je u međuvremenu bivši ministar zdravstva.

S druge strane, brazilski predsjednik Bolsonaro cijelo vrijeme umanjuje veličinu problema i zagovara otvaranje gospodarstva. No pred zemljom stoji još najmanje 12 "teških" tjedana, ustvrdio je bivši ministar zdravstva Luiz Henrique Mandetta za dnevnik Folha de Sao Paolo.

"Infekcija će početi padati u kolovozu", kaže Mandetta, a tek će u rujnu zemlja biti "na točki na kojoj bismo mogli biti više zadovoljni", dodao je.

Brazilska država Sao Paolo već je sada po broju umrlih premašila taj isti broj zabilježen u Kini.

Najveće južnoameričko gospodarstvo zabilježit će pad od 5,12 posto godišnje, navodi se u izvješću nacionalne banke objavljenom u ponedjeljak. To je znatno lošije od vladinih procjena o 4,7 postotnom padu.

U zemlji rastu tenzije između onih koji zagovaraju ponovno pokretanje gospodarstva i onih koji se zalažu za restriktivne mjere pa je tako Bolsonarov ministar zdravstva Nelson Teich u petak dao ostavku nakon manje od mjesec dana provedenih na dužnosti ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:17