NEOBJAŠNJIVI PROPUSTI

BRAZIL U NEVJERICI: KAKO JE MOGUĆE DA AVION OSTANE BEZ GORIVA!? Novo zapanjujuće otkriće vjerojatno daje odgovor zašto su spremnici bili prazni

 Reuters

Dva dana nakon strašnog pada zrakoplova s nogometašima brazilskog kluba Chapecoense, u kojem je poginula 71 osoba, na vidjelo su počeli izlaziti detalji, ali i potencijalni uzroci nesreće.

Jučer su prvi put objavljene izjave nekih od preživjelih iz nesreće, a danas je brazilski list O Globo izašao s informacijom da je zrakoplov ostao bez goriva, što su im potvrdili kolumbijski službenici. Direktor Odjela za civilnu avijaciju Alfredo Bocanegra rekao je da je inicijalna inspekcija na mjestu nesreće otkrila da "zrakoplov u trenutku pada nije imao goriva u spremniku", piše BBC.

- Nakon što smo provjerili ostatke zrakoplova možemo sa sigurnošću utvrditi da u spremniku nije bilo goriva u trenutku pada. Zbog toga odmah započinjemo istragu da utvrdimo zašto je zrakoplov ostao bez goriva - rekao je Bocanegra.

Praksa je da zrakoplovi uvijek ostave goriva za najmanje dodatnih pola sata kako bi u slučaju nužde mogli sletjeti na alternativni aerodrom, dodao je službenik za civilnu avijaciju Freddy Bonilla.

- U ovom slučaju zrakoplov nije imao goriva za tu opciju, a kako su motori izvor električne energije, tako je i nestankom goriva otkazala elektronika - objasnio je Bonilla.

Vjerojatni uzrok za premalo goriva u zrakoplovu, špekulira O Globo, krije se u zakašnjelom dolasku momčadi iz brazilskog Sao Paola u Santa Cruz de la Sierru u Boliviji, zbog čega je otkazano planirano stajanje i točenje goriva na aerodromu u Cobiji u istoj državi, koja je udaljena sat i pol leta zrakoplovom Santa Cruz de la Sierre.

Naime, aerodrom u Cobiji nije radio noću, kad je zrakoplov s nogometašima, klupskim službenicima i novinarima trebao tamo sletjeti.

Osim ovog otkrića, koje je zaista zapanjujuće ako se ispostavi kao točno, snimka sa zadnjih minuta leta zrakoplova otkriva prilično kaotičnu konverzaciju s kontrolom leta u Medellinu. Pilot je nekoliko puta tražio dopuštenje da sleti zbog "problema s gorivom", dok je kontrolorka leta objašnjavala da je drugi zrakoplov, koji je imao mehaničkih problema, ima prioritet te zamolila pilota da pričeka još sedam minuta.

Kako je avion kružio i čekao dopuštenje da sleti, tako je pilot postajao sve očajniji. "Elektronika je potpuno otkazala, ostali smo bez goriva" - zavapio je u trenutku kad je zrakoplov bio na visini od 2745 metara, četiri minute prije nego je udario u planinu. Prije nego je veza s kontrolnim tornjem nestala, pilot je zadnji put zamolio "Vektori, gospođice. Vektori za slijetanje".

Puna istraga o padu zrakoplova mogla bi trajati mjesecima, a crne kutije već su poslane u Britaniju gdje će ih otvoriti njihov proizvođač, tvrtka BAE. Nesreću je preživjelo samo šest osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:34