GRANICA S MEKSIKOM

BRAZILSKI PREDSJEDNIK BOLSONARO UOČI SUSRETA S TRUMPOM U BIJELOJ KUĆI 'Slažem se s odlukom o zidu. Većina migranata nema dobre namjere'

 REUTERS

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro podržao je u utorak imigracijsku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa uoči njihovog susreta u Bijeloj kući, istaknuvši kako podržava zid na američkoj-meksičkoj granici i kako većina migranata u SAD-u nema dobre namjere.

Bolsonaro, krajnje desni kongresnik koji je postao predsjednik nakon protusistemske kampanje po uzoru na Trumpovu iz 2016., obećao je novu eru proameričke politike u najvećoj južnoameričkoj državi.

Brazilski čelnik je uoči susreta ukinuo vize za američke posjetitelje koji dolaze u Brazil, a kasnije u ponedjeljak je u razgovoru za Fox News stao iza Trumpove imigracijske politike koja uključuje izgradnju zida na granici s Meksikom.

"Slažemo se s odlukom i prijedlogom Trumpa o zidu", kazao je Bolsonaro.

"Većina potencijalnih migranata nema dobre namjere. Ne planiraju dati sve od sebe i biti dobri prema američkom narodu".

"Jako bi mi se sviđalo ako bi SAD zadržao trenutnu migracijsku politiku jer velikim dijelom našu demokraciju na južnoj polutci dugujemo Sjedinjenim Državama", rekao je Bolsonaro.

Taj bivši vojni zapovjednik došao je na vlast hvaleći vojni režim koji je imao potporu SAD-a a vladao je Brazilom dva desetljeća prije povratka demokracije 1985. godine.

U svojoj je kampanji koristio i hladnoratovsku retoriku o potrebi borbe protiv i dalje prisutne prijetnje komunizma.

Od svoje inauguracije u siječnju Bolsonaro je usvojio elemente Trumpovog stila, poput podsmjehivanja političkim neprijateljima na Twitteru i prozivanja medijskog sadržaja koji mu se ne sviđa kao lažnih vijesti.

Iako nije previše otkrio o svojem dnevnom redu u Washingtonu, Bolsonaro je rekao kako će s američkim predsjednikom razgovarati i o sve dubljoj političkoj i ekonomskoj krizi u Venezueli.

Brazilski čelnik je naglasio kako je njegova država najzainteresiranija za zbacivanje vlade predsjednika Nicolasa Madura koju je prozvao "diktaturom krijumčara droge".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:44