JAIR BOLSONARO

BRAZILSKI PREDSJEDNIK U POSJETU IZRAELU Čeka se njegova odluka o preseljenju veleposlanstva svoje zemlje u Jeruzalem

 Ronen Zvulun / REUTERS

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro počeo je posjet Izraelu u nedjelju dok se čeka njegova odluka kojom će ispuniti obećanje o preseljenju veleposlanstva svoje zemlje u Jeruzalem, što je zaokret u politici kojemu se protive vojni časnici u njegovoj vladi.

Četverodnevni posjet brazilskog predsjednika održava se tjedan dana prije izraelskih izbora na kojima se desničarski premijer Benjamin Netanyahu natječe protiv kandidata centra, a istodobno se bori protiv optužbi za korupciju.

"Ja volim Izrael", rekao je Bolsonaro na hebrejskom na svečanom dočeku u telavivskoj zračnoj luci Ben-Gurion.

Netanyahu je kazao da će on i Bolsonaro potpisati "puno sporazuma", uključujući sporazume o sigurnosti, te da će brazilski čelnik posjetiti Zid plača "u Jeruzalemu, našoj vječnoj prijestolnici".

Ranije u ožujku dužnosnik brazilske vlade rekao je za Reuters da nije donesena odluka o preseljenju veleposlanstva , ali da će "nešto morati biti rečeno o veleposlanstvu tijekom njegova posjeta".

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, dodao je kako možda neće biti formalne objave tijekom ovog posjeta.

Za vrijeme posjeta Brazilu u povodu Bolsonarove inauguracije 1. siječnja, Netanyahu je izjavio da mu je Bolsonaro rekao kako nije pitanje hoće li se preseliti brazilsko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, nego kada će se to dogoditi.

Kao i Netanyahu, Bolsonaro je otvoreni obožavatelj američkog predsjednika Dolnalda Trumpa koji je preselio veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalem u svibnju 2018., pet mjeseci nakon priznavanja tog grada izraelskom prijestolnicom.

Izrael je zauzeo Istočni Jeruzalem zajedno sa Zapadnom obalom i Gazom u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Palestinci žele svoju državu na ta dva teritorija s Istočnim Jeruzalemom kao svojim glavnim gradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:47