NEVJEROJATNA PRESUDA

BREIVIK DOBIO SPOR PROTIV NORVEŠKE, NA IZRICANJU PRESUDE SALUTIRAO NACISTIČKIM POZDRAVOM Sutkinja Sekulić: 'Postupali su s njim neljudski!'

 Reuters

Anders Breivik dobio je tužbu protiv norveške vlade radi nehumanog postupanja, piše Independent . Sud je tako presudio u korist čovjeku koji je ubio 77 ljudi na otoku Utoya i to u jednoj od ukupno dvije tužbe za narušavanje ljudskih prava.

Sud u Oslu odlučio je da je njegovo zadržavanje u zatvoru bilo u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

U presudi se kaže da 'zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana jedna od temeljnih vrijednosti u demokratskom društvu. To se odnosi na sve - pa tako i na teroriste i ubojice.'

Breivik je tvrdio da mu je uskraćeno pravo iz članka osam, a to je uvažavanje privatnog i obiteljskog života, što uključuje i korespondenciju. No, sutkinja Helen Andenaes Sekulic je odbacila drugu točku njegove tužbe koja se odnosila na komuniciranje s vanjskim svijetom.

Sud je također odlučio da država mora platiti sudske troškove koji iznose oko 331.000 norveških kruna (oko 36.000 eura).

Breivik se žalio da mu vlasti nisu dale komunicirati niti primati posjete od drugih desno orijentiranih ekstremista te ga ostavili u izolaciji.

Tijekom čitanja presude, 37-godišnji Breivik salutirao je nacističkim pozdravom zureći pritom u okupljene novinare.

Odvjetnici na strani države kazali su kako je riječ o opasnom teroristu koji bi mogao utjecati na druge da počine slične zločine.

Breivik se nalazi u strogo čuvanom zatvoru Skien na izdržavanju maksimalne kazne od 21 godine. Dopuštena mu je određena komunikacija, ali je ona pod strogim nadzorom i zabranjen mu je svaki kontakt s drugim desnim ekstremistima. Odvjetnici norveške vlade rekli su kako su ta ograničenja u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i kako su takve mjere nužne kako bi se Breivika onemogućilo da iz zatvora organizira teroristički pokret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:59