NORVEŠKI MONSTRUM

Breivik: Planirao sam na Utoyi zarobiti premijerku, pa joj ODRUBITI GLAVU i sve to snimiti!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.04.2012. u 11:52

AP

NOVO >>>>>>>>>> 17:38 Norveški ekstremist Anders Behring Breivik, kojem se sudi za ubojstvo 77 osoba prošle godine na otoku u Norveškoj, u četvrtak je na suđenju objasnio da je namjeravao pobiti cijelu norvešku vladu bombom teškom gotovo jednu tonu koju je postavio u četvrt gdje se nalaze ministarstva.

"Glavni (mi) je cilj bio pobiti cijelu norvešku vladu, uključujući i tadašnjeg premijera", rekao je Breivik četvrtog dana suđenja.

Desničarski ekstremist Breivik postavio je 22. srpnja 2011. kombi s 950 kilograma eksploziva u podnožje nebodera od 17 katova u kojem je ured norveškog premijera Jensa Stoltenberga.

Predsjednik vlade u tom trenutku nije bio u zgradi, ali je stradalo osam ljudi, zaposlenika i prolaznika na ulici.

Kad je čuo da se neboder nije srušio i da je stradala tek jedna osoba, kako je javljeno odmah poslije eksplozije, Breivik je to ocijenio "fijaskom" i uputio se na otok Utoeyu gdje se održavao skup mladeži vladajuće norveške stranke lijevog centra i, pucajući iz vatrenog oružja po svemu što se miče, ubio 69 ljudi.

15:00 Anders Behring Breivik svjedočio je u četvrtak kako je nakon što je aktivirao bombu u Oslu i počinio masovni pokolj u Utoyi planirao zarobiti i potom odrubiti glavu bivšoj norveškoj premijerki Gro Harlem Brundtland, javlja AP.

Stravičan je čin planirao snimiti, a potom video postaviti na internet. Premijerka Brundtland je, srećom, napustila otok Utoyu prije nego što je 22. srpnja 2011. godine Breivik na njemu ubio 77 mladih ljudi.

14:49 - Norveški ubojica Anders Behring Breivik rekao je u četvrak da je zbog teškoća u nabavi eksploziva morao smanjiti prvotni plan o izvedbi čak tri bombaška napada i zatim šokirao otkrićem da se za pokolj 77 osoba 2011., pripremao cijelu godinu igrajući ratne računalne igrice 16 sati na dan, javljaju agencije.

Breivik je rekao kako je 2006. odlučio izvesti samoubilački napad i nije vjerovao da će 22. srpnja 2011., preživjeti bombaški napad u središtu Osla gdje je pobio osam osoba niti pokolj vatrenim oružjem na otoku Utoeya gdje je nekoliko sati poslije ubio 69 mladih ljudi.

"Planirao sam eksplozije triju automobila bombe nakon čega bi slijedila pucnjava", rako je četvrtog dana suđenja u Oslu taj član krajnje desničarske skupine "Vitezovi Templari", piše agencija AFP.

Želio je izraditi dvije bombe, a svaku bi težila tonu. Prvu bi bombu postavio u četvrt s vladinim zgradama, a drugu pred sjedište stranke laburista. Treću bombu od 500 kg planirao je postaviti pred njemu atraktivne ciljeve: sjedište norveškog dnevnika Aftenpostena, parlament, Gradska vijećnicu Osla i Kraljevsku palaču, ali bi prethodno, jer je rojalist, provjerio da je kraljevska obitelj odsutna.

Cilj tog 33-godišnjeg Norvežanina koji sebe smatra vitezom križarem pred useljeničkom islamskom prijetnjom bio je "pobiti onoliko osoba koliko je moguće". Morao je odustati od tako opsežnog plana u lipnju 2011., kada je vidio kako je teško izraditi bombe.

Za pokolj iz kojeg se nije nadao izvući živu glavu pripremao se ratnim igricama kao što je World of Warcraft koju je igrao s više od 10 milijuna korisnika.

Modern Warfare igrao je punih 17 sati na Novu godinu 2010/2011., i njome se koristio kao simulacijom za policijski odgovor kako bi uvježbao najbolje strategije za bijeg.

"Izračunao sam da su mi izgledi da se izvučem bez ozljeda manji od 5 posto. Uvježbao sam se kako da izađem iz takve situacije. Zato sam simulirao", rekao je u sudnici Breivik i priznao da zapravo i nije osobito volio te igre ali su mu bile potrebne kao priprema.

Da bi uštedio uselio se 2006., k majci koja je bila zabrinuta za njega jer nije prekidao igru, a "tijekom te godine igrao sam možda 16 sati na dan", rekao je. "Samo igrajući cijelu godinu - igrajući i spavajući, igrajući i spavajući... Bio je to moj san i želio sam ga ostvariti", objasnio je.

Profesor socijalne antropologije Thomas Hylland Eriksen sa sveučilišta u Oslu upozorio je na opasnost iluzije u ocjeni za agenciju Reuters.

"Kada je Breivik bio na otoku Utoeya moguće je još vjerovao da i dalje igra igru, a pucao je na stvarne ljude" (...) Čini se da ne umije razlikovati između virtualnog svijeta računalnih ratnih igara i stvarnosti", rekao je.

Sam Breivik odbija da je mentalno bolestan i tvrdi bude li proglašen umobolnim i smješten u bolnicu za njega bi to bila gora kazna nego smrt.

----------------------------------------------------------------------

11: 52 - Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za pokolj 77 osoba počinjen lani u Norveškoj, odustao je u četvrtak, četvrtog dana suđenja, od svog desničarskog ekstremističkog pozdrava, javlja agencija France presse.

U srijedu je njegov odvjetnik Geir Lippestad rekao da će tražiti od svog klijenta da odustane od tog pozdrava, ispružene desne ruke stisnute šake, provokativnog za obitelji žrtava i preživjele.

Kad su mu skinute lisičine, Breivik je ostao stajati, a sudac ga je pozvao da sjedne, što je učinio.

U ideološkom manifestu objavljenom uoči pokolja 22. srpnja 2011. desničarski ekstremist je objasnio da taj pozdrav predstavlja "snagu, čast i poziv na dvoboj marksističkim tiranima u Europi".

Predsjednik Skupine za podršku žrtvama 22. srpnja Trond Blattmann je rekao da taj pozdrav iskazuje potpuni nedostatak poštovanja prema žrtavama i njihovim bliskim osobama, prenijeli su norveški mediji.

Suđenje bi trebalo trajati deset tjedana, a posebice će biti usredotočeno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga se proglasi neuračunljivim, mogao bi doživotno biti zatvoren na psihijatriji, a u slučaju da ga se proglasi uračunljivim dobit će maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora. Ta se kazna može produljiti onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim .

Prvotna psihijatrijska procjena govorila je da je Breivik neuračunljiv, a druga, dovršena prošlitjedan, nije našla nikakav dokaz psihoze.

Izdvajamo