NORVEŠKI MONSTRUM

Breivik se hvali: Izveo sam najspektakularniji napad nakon 2.svjetskog rata. Opet bih to učinio

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.04.2012. u 11:41

AP

Breivik se izjasnio da nije kriv rekavši da je ubijanjem 77 ljudi samo branio svoju domovinu

NOVO >>>> 12:20 - Norveški desničar koji je prošlo ljeto ubio 77 osoba, uglavnom mladih članova Laburističke stranke, u utorak se na suđenju koje je ušlo u drugi dan hvalio svojim napadom, opisavši ga složenim i spektakularnim, te rekao da bi to ponovno učinio.

"Izveo sam najsloženiji i najspektakularniji politički napad u Europi nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Anders Behring Breivik pred sudskim vijećem, čitajući svoju pripremljenu izjavu.

"Norvežanima prijeti da u budućnosti postanu manjina u vlastitoj prijestolnici, u vlastitoj zemlji", nastavio je Breivik i poručio da bi "to ponovno učinio".

Breivik se izjasnio da nije kriv, rekavši da je aktiviranjem autobombe kod sjedišta vlade u Oslo, pri čemu je poginulo osam ljudi, i krvoprolićem u ljetnom kampu Laburističke stranke, gdje je ubio 69 ljudi, samo branio svoju domovinu.

Suđenje bi trebalo trajati 10 tjedana, a posebice će biti usredotočeno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga se proglasi neuračunljivim, mogao bi doživotno biti zatvoren na psihijatriji, a u slučaju da ga se proglasi uračunljivim dobit će maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora. Ta se kazna može produljiti onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim. Breivik je kazao da bi proglašenjem ludim to bila "sudbina gora od smrti". Prvotna psihijatrijska procjena govorila je da je Breivik neuračunljiv, a druga, dovršena ovaj tjedan, nije našla nikakav dokaz psihoze.

Breivik bi trebao svjedočiti u idućih pet dana. Njegova obrana pozvala je 29 svjedoka koji će potvrditi da je mentalno zdrav. Među predloženim svjedocima su Mula Krekar, kurdski utemeljitelj islamističke skupine Ansar al-Islam koji je nedavno utamničen u Norveškoj jer je slao prijetnje smrću, i "Fjordman", desničarski bloger koji je imao znatan utjecaj na Breivika.

U manifestu koji je objavio na internetu, Breivik se obratio budućim napadačima s porukom da će njihovo "uhićenje označiti početak faze propagande", a njihovo suđenje će biti pozornica koju će gledati cijeli svijet.

-------------------------------------------------------------------------

OSLO - Nakon što je u Oslu u ponedjeljak započelo suđenje ekstremnom desničaru Andersu Behringu Breiviku za pokolj 77 osoba prošle godine, u utorak je jedan od sudaca izuzet iz postupka nakon što je oktriveno da je na Facebooku komentirao kako je "smrtna kazna jedini pravedan ishod ovog slučaja," javlja Reuters .

Sudsko vijeće je isprva činilo dvoje profesionalnih sudaca i tri suca laika kao predstavnika civilnog društva. Izuzeti sudac Thomas Indreboe bio je jedan od troje sudaca laika, a sa slučaja je maknut na zahtjev i tužiteljstva i obrane, javlja Al Jazeera.

U utorak je također započelo Breivikovo svjedočenje, za koje se očekuje da će trajati nekoliko dana, ali se neće prenositi uživo u medijima.

- Ono što sam ja učinio je najprofinjeniji i najspektakularniji politički napad u Europi od Drugog svjetskog rata, izjavio je Breivik. Jučer se izjasnio da 'nije kriv', odnosno da ne priznaje kriminalnu odgovornost za počinjena djela, iako je priznao da ih je počinio. Odgovornost poriče jer tvrdi da je branio Norvešku od multikulturalizma.

Izdvajamo