ŽALI SE NA ISMIJAVANJE

Breivik vidi samo dva ispravna ishoda suđenja: Ili smrtna kazna ili sloboda!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2012. u 17:39

AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN

OSLO - Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za pokolj 77 osoba počinjen lani u Norveškoj, rekao je u srijedu da ispravna mogu biti samo dva ishoda njegova suđenja: smrtna kazna ili oslobađanje od optužbi.

Breivik: Na mene su utjecali |srpski nacionalisti, a ne nacisti! U Liberiji se susreo s Legijom?

Breivik, koji je ustvrdio da postoje i druge "ćelije" i mogle bi u svakom trenutku izvesti napad, požalio se što je ismijavan u sudnici i pozvao je tužiteljstvo da se "usredotoči na predmet suđenja, a ne na osobu", piše Reuters.

"Postoje samo dva ispravna ishoda za ovaj sudski proces: oslobađanje od optužbi ili smrtna kazna", rekao je 33-godišnji desničarski ekstremist i dodao "Kazna zatvora u trajanju 21 godine patetična je. Ne želim (smrtnu kaznu), ali poštovat ću presudu", prenosi AFP.

Dvaput je ustvrdio da postoje dvije ćelije o kojima stalno govori i da one mogu u Norveškoj izvesti napade u svakom trenutku .

Svoje zločine Breivik opravdava obranom domovine pred useljeničkom prijetnjom i tvrdi da nije kriv za terorizam jer je to bilo potrebno, a ubijeni su izdajice koji su bile prijateljski raspoloženi prema useljenicima.

U utorak je rekao da su napadi Al-Quaide 11. rujna bili ključni za radikalizaciju njegovih stajališta, a Wikipedija je bio glavni izvor iz kojeg je crpio znanje.

Izdvajamo