NEMOGUĆ DOGOVOR?

'Brexit bez sporazuma s EU sada je vrlo izgledan. I to je najgori mogući scenarij...'

 REUTERS

Sve je manje vremena preostalo pregovaračima Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva za postizanje dogovora o Brexitu, a napretka nema.

Kako se zastoj u pregovorima može najčešće riješiti samo na sastancima lidera, očekivalo se da će do pomaka doći na posljednjem neformalnom summitu EU u Salzburgu. No, britanska premijerka Theresa May nije uspjela uvjeriti kolege da je ono što trenutačno London nudi kao rješenje dovoljno za sporazum.

Europskoj uniji nije posve jasan prijedlog UK o granici između Republike Irske, koja ostaje u EU, i Sjeverne Irske, koja kao sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva napušta EU 30. ožujka.

Stari stav

Nema pomaka ni oko drugih pitanja nužnih za konačni sporazum, a ako se ne postigne sveobuhvatni sporazum, onda i ono što je dosad dogovoreno pada u vodu. Zato je sve izvjesnije da će do razvoda doći bez dogovora.

Dakle, što se tiče stava EU, nije bilo iznenađenja jer su lideri ponovili već dvije godine star stav da neće biti sporazuma ako ne bude pravno obvezujućeg dogovora o irskoj granici.

Isto tako je EU ostala jedinstvena oko pristupa Ujedinjenog Kraljevstva zajedničkom tržištu nakon izlaska iz EU. Dakle, načela ostaju ista ili će Britanija kao treća država poštivati sve slobode zajedničkog tržišta putem nekog trgovinskog spo razuma, ili će ostati izvan i biti tretirana kao treća država, što bi dovelo do potrebe carinjenja robe.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako su se i na ovom skupu dogovorili da ne može biti kompromisa kada je u pitanju jedinstveno tržište. Drugim riječima, EU nastavlja Londonu slati poruku da nije u poziciji birati što želi, a što ne želi od obveza koje proizlaze iz prava pristupa tom tržištu.

“Lažljivci”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osvrnuo se na one koji su odgovorni za Brexit i nazvao ih “lažljivcima”.

“Vrlo jasno želim naglasiti da prijedlozi u obliku u kojem su danas, pogotovo u ekonomskom aspektu, nisu prihvatljivi”, izjavio je francuski predsjednik i još jednom kritizirao one koji su, prema njegovim riječima, lagali građanima uoči referenduma govoreći im da je rješenje jednostavno. “Oni su lažljivci. Pobjegli su sljedeći dan i ostavili druge da se time bave”, rekao je Macron.

Doista, najveći zagovornici Brexita tijekom kampanje, nisu dio vlasti koje sada pregovaraju. Theresa May, koja se prije referenduma javno izjašnjavala protiv Brexita, sada je u situaciji da pretvori u uspjeh nešto za što se nije zalagala.

blagoslov Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je da će, ako bude napretka, za sredinu studenoga sazvati izvanredni summit EU kako bi blagoslovili eventualni dogovor.

I dok svi govore kako se nadaju da će u zadnji čas postići sporazum i izbjeći najgori scenarij, i jedna i druga strana kažu da su spremne i za slučaj neuspjeha i rastanak bez sporazuma. A u EU kažu da će 30. ožujka 2019., sa sporazumom ili bez njega, Ujedinjeno Kraljevstvo prestati biti formalna članica Europske unije i otad će biti tretirano kao treća država.

No, bez sporazuma će, od kaosa koji se bude stvorio, posljedice imati milijuni građana, ali i poslovna zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:56