PARLAMENTARNI IZBORI

BRITANCI IZLAZE NA BIRALIŠTA Ankete joj predviđaju još veću prednost nad laburistom Corbynom: hoće li Theresa May steći još snažniju prednost?

 REUTERS

ZAGREB/LONDON - Birališta u Velikoj Britaniji otvorena su u četvrtak ujutro za prijevremene parlamentarne izbore koje je premijerka Theresa May predstavila kao referendum o svojim planovima za Brexit, ali na njih bi mogli utjecati i drugi elementi koji su iskrsnuli za vrijeme intenzivne predizborne kampanje.

Posljednja istraživanja javnog mišljenja provedena u srijedu, dan uoči izbora, prognoziraju pobjedu Konzervativne stranke kojom bi May stekla još snažniju većinu u parlamentu. Međutim, ankete nisu jednoznačne i po nekima bi čak May mogla i izgubiti većinu u parlamentu.

Britansko javno mnijenje zna biti teško procijeniti čak i bez događanja od 22. svibnja kad je Britanija doživjela najgori teroristički napad na svom teritoriju u posljednjih 12 godina, te napada na London Bridgeu koji se dogodio samo pet dana prije izbora.

Theresa May je od birača zatražila da podrže plan njezine Konzervativne stranke oko Brexita. Britanija bi po tom planu trebala izaći iz jedinstvenog tržišta Europske unije, useljavanje bi bilo ograničeno, a država bi "preuzela kontrolu nad stvarima koje im najviše znače".

May trenutno ima tijesnu većinu u parlamentu, no ona nije dovoljna garancija za izglasavanje ključnih zakona vezanih uz Brexit. Ako se desetak ili više zastupnika njezine stranke odluči pobuniti i glasati isto kao i oporba, pregovaračka moć premijerke bit će izgubljena.

Britain's Prime Minister and leader of the Conservative Party Theresa May attends an election campaign rally in Solihull, June 8, 2017. REUTERS/Ben Stansall/Pool
REUTERS

Zbog toga je May raspisivanjem prijevremenih izbora htjela povećati svoju parlamentarnu većinu za još nekoliko desetaka zastupnika. Međutim, golema prednost koju su njezini konzervativci prije mjesec dana imali u anketama pred laburistima u međuvremenu se gotovo istopila.

U početku su kampanjom dominirali Brexit i unutarnja pitanja kao što je zdravstveni sustav, ali nakon nedavnih terorističkih napada u Manchesteru i Londonu u prvi plan su izbila sigurnosna pitanja.

May je tijekom kampanje ponudila binarni izbor između svog vodstva i ekonomskog "kaosa" i slabih pregovora o Brexitu koje bi vodila potencijalna koalicijska vlada predvođena liderom ljevice, čelnikom laburista Jeremyjem Corbynom.

Očekuje se da će izlaznost na izborima biti mala jer se glasače poziva na birališta po drugi put u dvije godine, a u međuvremenu su se dogodili i lokalni izbori i referendum o Brexitu.

Britanci u jednom krugu biraju 650 zastupnika iz isto toliko izbornih jedinica. Osoba s najviše osvojenih glasova ulazi u parlament. U dosadašnjem sazivu konzervativci su imali 330 zastupnika, laburisti 232, škotski nacionalisti 56, liberali osam. Još 24 mandata pripala su manjim strankama.

Birališta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 22 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:32