NISU UTVRDILI IZVOR OTROVA

BRITANCI PRIZNALI DA NEMAJU DOKAZA DA JE NOVIČOK PROIZVEDEN U RUSIJI 'Za proizvodnju tog otrova su potrebne iznimno složene metode'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.04.2018. u 20:22

Mar 11, 2018 - Salisbury, United Kingdom - Fury of diners and drinkers told to wash belongings - SEVEN days after poison attack
PUBLIC health officials faced a barrage of criticism last night after ordering locals caught up in the Salisbury poisoning to wash their belongings - seven days after the Russian spy fell ill.
Pictured general scene (Credit Image: © Bradley Page/Daily Mail/SOLO Syndication), Image: 365803369, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Solo
Profimedia, Solo

 

Šef britanskog vojnog laboratorija Porton Down, Gary Aitkenhead je u utorak u razgovoru za Sky News izjavio da nije u mogućnosti utvrditi da je nervni otrov kojim je otrovan bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripal proizveden u Rusiji.

"Mogli smo utvrditi da se radi o novičoku, nevnom otrovu vojnog tipa", izjavio je. "Ali nismo utvrdili točan izvor", dodao je i precizirao da je britanska vlada upotrijebila određen broj drugih izvora kako bi došla do svojih zaključaka.

London je upozorio da je Rusija odgovorna za napad početkom ožujka u Salisburyju na Sergeja Skripala, bivšeg ruskog dvostrukog agenta koji je radio za britanske tajne službe i naveo da je to "jedino vjerodostojno objašnjenje".

Moskva je zanijekala te optužbe koje su izazvale najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

"Naš posao je dati znanstvene dokaze za identificiranje nervnog otrova o kojem se radi, ali nije naš posao reći gdje je on proizveden", izjavio je Gary Aitkenhead.

On je ocijenio da su za proizvodnju tog otrova potrebne "iznimno složene metode, jedino izvedive na državnoj razini".

On je odbacio optužbe Moskve prema kojima je nervni otrov proizvedn u britanskom vojnom laboratoriju. "Aspolutno je nemoguće da je to proizvedeno kod nas ili da je moglo izaći iz laboratorija", dodao je.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je trovanje Sergeja Skripala moglo biti u interesu britanske vlade, koja se našla u neugodnom polažaju jer nije mogla ispuniti svoja obećanja biračima o uvjetima Brexita.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo