SVE JE STALO

Britaniji prijete nestašice, u megakolonama zapeli i Hrvati: ‘Ni centimetar se nisu pomaknuli‘

Tisuće kamiona je blokirano pred graničnim prijelazom u Doveru, Francuzi i Englezi su postigli dogovor, ali gužve će potrajati
 Justin Tallis/AFP

Među tisućama kamiona blokiranih pred graničnim prijelazom u Doveru, u iščekivanju dogovora Velike Britanije i Europske unije o novom režimu prelaska granice, i pet je vozila tvrtke Croatia Trade iz Petrijanca kod Varaždina čiji su vozači, kako nam je rekao vlasnik tvrtke Radovan Ljubek, pronašli utočište na jednom parkingu s britanske strane u blizini Dovera.

- Vozači su dobro, imaju na tom odmorištu sve što im treba. Zasad je sve pod kontrolom, ali nitko ne zna koliko će ovo trajati i koliku štetu ćemo pretrpjeti. U posljednjih 48 sati na britanskoj strani kolone se ne miču ni centimetra, ni naprijed, ni natrag - kaže Ljubek, prema čijim saznanjima već desetak dana traje otežani prelazak s obje stranice britansko-francuske granice kod Dovera.

Čim se, dodaje vlasnik Croatia Tradea, načulo da britanska vlada s EU neće postići očekivani dogovor o novom režimu međusobne trgovine, počeo je pojačani promet roba u oba smjera, što je stvorilo gužve.

Propada roba

- Dva kamiona su mi s europske strane prijelaza na Doveru, krenula su po robu u Irsku, ali mislim da od toga, kako sad stvari stoje, neće biti ništa. I tu sam na gubitku jer plaćam vozače 90 eura dnevno, a oni ne mogu raditi svoj posao - ističe Ljubek koji se nada da će se pronaći neko rješenje jer, procjenjuje, nikome nije u interesu da se stvara šteta, propada roba i gube poslovi.

Kao i uvijek u ovakvoj situaciji, u najgoroj situaciji su prijevoznici s hladnjačama ili s teretom kvarljive robe, potvrđuje Ljubek.

- Srećom, u našem slučaju nisu blokirane ni hladnjače, ni vozila s teretom kvarljive robe. Uz to, vozila mi nisu na prometnici, nego na parkingu. No, štete će biti. Procjenjujemo da bi se, ako ovo potraje, moglo raditi o 200 do 250 eura po danu za svaki kamion. Do svega ovoga nije trebalo doći, ali tako je htjela politika - rekao nam je vlasnik Croatia Tradea.

Europska komisija oglasila se u utorak poslijepodne i preporučila da se prekine blokada britanske granice. No, konačna je odluka na Parizu. Komisija smatra da bi vozači trebali obaviti brzi test, ali da ne trebaju u karantenu. Cilj je, navodi Bruxelles, osigurati da ne dođe do poremećaja opskrbnih lanaca,

Nema Božića za Britaniju i Borisa Johnsona, napisala je Therese Raphael za Bloomberg. I tako lapidarno opisala trenutačnu situaciju na liniji EU-Ujedinjena Kraljevina. A kao i uvijek, preciznu dijagnozu problema daju financijska tržišta:

"Euro i funta ostali su u utorak pod pritiskom prodaja na deviznim tržištima jer je širenje novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji blokiralo ključne trgovinske rute i izazvalo kaos u lancu opskrbe." Za euro je to dobro jer se bio popeo na rekordne razine u odnosu na dolar, ali funta i dalje slabi, u ponedjeljak 2,5 posto, a u utorak još 0,6 posto. To je, kažu neki, dobro za izvoz, ali kako izvoziti kad je više od 40 zemalja privremeno obustavilo letove iz Ujedinjene Kraljevine?

image
Ben Stansall/AFP

Francuska je u ponedjeljak zatvorila granicu s Britanijom na 48 sati tako da trajekti iz Dovera ne smiju prometovati, a za kamione nije otvorena ni željeznica. Preko Dovera se ostvaruje 17 posto britanske trgovine, lani je tom lukom prošlo 2,4 milijuna kamiona, a još 1,6 milijuna ih je prošlo Eurotunelom.

Ujedinjena Kraljevina dobrim dijelom ovisi o uvozu voća i povrća iz EU zbog čega bi upravo tih proizvoda, produlji li se ovakvo stanje, prvih moglo nestati s polica. Virus je katalizirao cijeli proces pa sada gledamo Brexit bez sporazuma i prije zadanog roka za izlazak Londona, 31. prosinca.

Ako na skladištima ne bude dostatna količina robe, to bi moglo dovesti do nestašice koje se britanski supermarketi već pribojavaju.

Negativan test

Ako ne dođe do uređenog Brexita, situacija na Otoku mogla bi podsjetiti na stanje u cijeloj Europi na početku prvog vala pandemije. Masovno kupovanje svega ispraznilo bi skladišta i dovelo u siječnju do velikih nestašica. Britanski premijer Johnson u stalnom je kontaktu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te poručuje kako "Pariz želi da se brzo riješi pitanje zatvaranja granica zbog novog soja koronavirusa".

"U posljednja 24 sata stalno razgovaramo s našim francuskim kolegama o nizu pitanja, a nastavit ćemo i danas", izjavila je i britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, dodajući kako je do idućeg utorka "u interesu obiju zemalja osiguranje neometanog protoka roba".

Posljednje informacije govore da je Francuska spremna otvoriti granicu za svoje državljane i profesionalne vozače kamiona koji imaju negativan test. To znači da treba napraviti test, a kako ako se stoji u višekilometarskoj koloni pred Doverom?

Kada su u pitanju potezi hrvatske državne administracije i javnog sektora u odnosu na Veliku Britaniju, u utorak je, nakon nedavne odluke Croatia Airlinesa da obustavlja letove za London, stigla obavijest Hrvatske pošte da do daljnjega neće isporučivati pošiljke iz Velike Britanije i u nju zbog pojave novog soja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:42