NERVNI AGENS

BRITANSKA POLICIJA POTVRDILA: 'IMAMO DVA NOVA SLUČAJA TROVANJA NOVIČOKOM' Muškarac i žena koji su bili izloženi otrovu u kritičnom su stanju

Dawn Sturgess i Charlie Rowley
 / FACEBOOK

Muškarac i žena koje su u subotu našli u nesvijesti na području engleskog Wiltshirea otrovani su nervnim agensom novičokom, istom supstancom kojom su prije nekoliko mjeseci otrovani i bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kći Julija, koje su također u nesvijesti tada pronašli u Salisburyju.

Charlie Rowley i Dawn Sturgess u dobi od oko 40 godina su trenutno u bolnici u Salisburyju u kritičnom stanju. Zasad nema informacija da su oni bili izravna meta nečijeg napada, a nema ni podataka da su posjećivali lokacije na kojima je prethodno utvrđena prisutnost novičoka, a koje su kasnije dekontaminirane.

Istragu cijelog slučaja su uz policiju preuzeli i pripadnici specijalne protuterorističke jedinice.

Britanske su vlasti krivnju za trovanje Skripaljevih svalili na Rusiju, u kojoj je novičok proizveden još u sovjetsko doba, no službena je Moskva tu optužbu snažno odbacila, a zbog cijelog je slučaja došlo do najvećeg poremećaja u odnosima Zapada i Rusije od Hladnog rata. Niz europskih država i SAD protjerali su u znak prosvjeda ruske diplomate, a među državama koje su tako postupile bila je i Hrvatska.

Zasad nema podataka je li novičok u novom slučaju trovanja dio iste 'pošiljke' nervnog agensa kojom su napadnuti Skripaljevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:53