OSOBNA ODGOVORNOST

Britanska premijerka May odsad osobno vodi pregovore oko Brexita

 REUTERS

Premijerka Velike Britanije Theresa May u utorak je rekla kako će odsad voditi sve pregovore sa Europskom unijom, dok se fokus ministarstva za Brexit prebacuje na pripremu izlaska Britanije iz Unije.

Posebni ured u kabinetu premijerke May imao je proteklih mjeseci sve veću ulogu u pregovorima o Brexitu, a njezina izjava to samo formalno potvrđuje.

''Ja ću voditi pregovore s EU, a ministar za izlazak iz EU (Dominic Raab) istupat će u moje ime'', napisala je May u pismu parlamentu.

''DExEU (ured za izlazak iz EU) će nastaviti voditi sve vladine pripreme za Brexit, unutanje pripreme za scenarij sa i bez sporazuma, sve zakonodavne pripreme i pripreme za pregovore o provedbi pojedinosti iz budućeg okvira'', dodala je May.

Upitan o toj promjeni, savjetnik premijerke za europske poslove Oliver Robbins rekao je da sumnja kako će May osobno pregovarati s glavnim pregovaračem EU Michelom Barnierom.

''Glavni sugovornik gospodinu Barnieru biti će ministar (Raab)'', rekao je Robbins pred parlamentarnim odborom.

''Ono što premijerka misli jest i ono što je mislila cijelo vrijeme, da cjelokupnu strategiju ovih pregovora doživljava kao osobnu odgovornost, a sada i u bliskoj suradnji s ministrom'', zaključio je Robbins.

Bivši ministar za Brexit David Davis, koji je ranije ovoga mjeseca dao ostavku pošto je May najavila novu pregovaračku strategiju, vrlo je frustriran zbog ratućeg utjecaja ureda premijerke na pregovore, a posebno Robbinsa, javljaju britanski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:02