KOBAN SASTANAK S IZRAELCIMA

BRITANSKA PREMIJERKA PRED PADOM Politička kriza došla je do vrhunca

 
Theresa May i Priti Patel
 Toby Melville/Mary Turner / Reuters

Britanska premijerka Theresa May ostala je bez Priti Patel, državne tajnice za međunarodni razvoj, koja je u srijedu navečer predala ostavku nakon susreta s izraelskim političkim dužnosnicima o kojima nije informirala svoju vladu.

Težak je to udarac za premijerku kojoj je ostavku prije točno tjedan dana predao Michael Fallon, dotadašnji ministar obrane. On je otišao kako se ne bi dalje kopalo po slučajevima spolnog zlostavljanja u kojima bi se moglo pojaviti njegovo ime, a May je tako ostala bez uglednog političara koji je u dvorskim bitkama bio na njezinoj strani. Patel se već ispričala u ponedjeljak zbog susreta s nizom izraelskih dužnosnika, među kojima i s premijerom Benjaminom Netanyahuom i predstavnicima nevladinih organizacija i tvrtki tijekom kolovoza.

Bila na Golanu

Ukupno je bilo 12 susreta u Izraelu te dva izvan te zemlje - jedan u Britaniji, a drugi u Sjedinjenim Državama. Dodatni je problem to što je izraelski dnevni list Haaretz objavio da je Patel tijekom boravka u Izraelu posjetila vojnu bolnicu na Golanskoj visoravni. Riječ je o dijelu sirijskog teritorija koji je Izrael okupirao u ratu 1967. godine i koji Velika Britanija, kao i ostale članice međunarodne zajednice, ne priznaje kao dio Države Izrael.

Londonski Times jučer navodi kako ljudi iz kruga oko Patel tvrde da su informacije u javnost stigle iz Ministarstva vanjskih poslova kojim upravlja Boris Johnson, živopisni ministar vanjskih poslova i gorljiv borac za izlazak iz Europske unije (kao i bivša ministrica Patel). On, stoga, nikad nije bio na istom valu kao i Theresa May. Osim toga, on je nakon ostavke bivšeg premijera Davida Camerona vjerovao jednako kao i danas da je on prava osoba za premijera. Zato ne čudi što se pobrinuo da još jedna članica kabineta mora otići pa da se tako pokaže da May ne kontrolira svoje bliske suradnike.

Velika šteta

Ujedno se stvara slika u javnosti da je on nedodirljiv, da mu premijerka ništa ne može i da je zapravo više nego razumljivo da se on useli u Downing Street 10, sjedište britanskog premijera. Times prenosi izjavu jednog konzervativnog zastupnika koji je rekao da je Johnson “spreman nanijeti ozbiljnu štetu premijerki May”. Naime, izlazak zagovarateljice Brexita iz vlade dodatno će ojačati pritisak na May da ne popušta po pitanju izlaska iz članstva i da u vladu stavi nekoga od njihovih. Ako se May usprotivi, sukob bi se mogao dodatno zakomplicirati.

Sve to s velikom zabrinutošću promatraju u Bruxellesu i glavnim gradovima zemalja koje se ozbiljno bave pitanjem izlaska Velike Britanije iz EU. Set kriza koji je u kratkom razdoblju pogodio vladu Therese May teško bi izdržala i ekipa s bitno većom podrškom u stranci i parlamentu. Bruxelles, kako prenosi londonski Times, uzima u obzir sve scenarije: pad vlade za nekoliko tjedana s opcijom da se obnovi u sadašnjem omjeru snaga u parlamentu ili da se izađe na nove izvanredne izbore. Nade se ipak i dalje polažu u opstanak Therese May koja je napravila stratešku pogrešku sazivajući izbore u lipnju na kojima je izgubila parlamentarnu većinu. U tom bi se slučaju pregovori o Brexitu možda i mogli završiti u zadanom roku. Jer, crni scenarij govori o izlasku Velike Britanije iz članstva bez sporazuma, što znači da bi se trgovina s EU svela na pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO). To bi nanijelo veliku štetu i jednoj i drugoj strani. A opet se spominje i mogućnost da se nanovo organizira referendum pa da se sadašnja neizvjesnost dodatno produlji.

Boris Johnson sve je nestrpljiviji: Traži od saveznika da oslabe Theresu May kako bi je srušio

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson ne prestaje s gafovima koji su zabavni toliko dugo dok se ne tiču ljudskih života. Tijekom boravka u Mianmaru htio je recitirati pjesmu Rudyarda Kiplinga, ali ga je u posljednji čas zaustavio ambasador jer ta pjesma slavi britansku kolonijalnu vladavinu u toj zemlji.

Novi je skandal bitno ozbiljniji. Iranska državna televizija pozdravila je njegovo tumačenje posla koji je britanska državljanka Nazanin Zaghari-Ratcliffe obavljala u toj zemlji. Johnson je u britanskom parlamentu mirno rekao da je ona “učila ljude novinarstvu”, iako je ona ondje boravila na odmoru. Iransko je pravosuđe odmah reagiralo te ustvrdilo kako ta izjava samo potvrđuje da je nesretna Nazanin Zaghari-Ratcliffe s pravom utamničena pod optužbom za “špijuniranje”. Nakon tih vijesti u Britaniji se na kontroverznoga Johnsona digla kuka i motika pa se počela tražiti i njegova ostavka. On je zatim priznao da je “mogao biti jasniji”, ali se odbio ispričati pa je upotrijebio i u nas poznatu političarsku frazu o “riječima izvučenima iz konteksta”. Trenutačno je u SAD-u odakle potiče svoju frakciju da nastavi udarati i slabiti premijerku Theresu May.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:56