KRIZA IZAZVANA VIRUSOM

Britanska vlada bez Johnsona razmatra produženje ograničenja kretanja

 AFP

Britanska vlada razmatra u četvrtak moguće produženje ograničenja kretanja bez premijera Borisa Johnsona, koji je obolio od covida-19 i leži na odjelu intenzivnog liječenja, ali mu se zdravstveno stanje "nastavlja poboljšavati".

Hospitalizacija 55-godišnjeg čelnika lišila je vladu jakog vođe u trenutku kada je Velika Britanija zahvaćena krizom novog koronavirusa s jednim od najviših dnevnih izvješća o broju oboljelih i mrtvih u Europi.

U ponedjeljak istječu prva tri tjedana ograničenja kretanja.

"Premijer je imao dobru noć, a njegovo stanje se nastvalja poboljšavati na intenzivnoj njezi u londonskoj bolnici St. Thomas", gdje je primljen u nedjelju, rekao je njegov glasnogovornik dodajući da Johnson i dalje prima kisik te da je dobre volje.

Ministri bi trebali u četvrtak poslijepodne sudjelovati putem videokonferencije na kriznom sastanku o budućoj britanskoj strategiji za pandemiju covida-19.

Do sljedećeg tjedna se ne očekuje nikakva službena odluka, a vlada ustraje na nepopuštanju usvojenih mjera distanciranja, posebice tijekom Uskrsa.

Ministar kulture Oliver Dowden rekao je za BBC da ne vjeruje da će mjere biti promijenjene.

Velika Britanija je s mjerama krenula nakon svojih susjeda, ali od 23. ožujka Britanci su pozvani da ostanu kod kuće i većina trgovina je zatvorena.

Brojke su sve gore i prema informacijama ministarstva zdravstva u zadnja 24 sata je umrlo 938 osoba. Ukupno je u zemlji u bolnicama umrlo 7097 osoba, a službeno je registrirano 60.773 zaraženih.

Kriznim sastankom će u četvrtak predsjedati ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji privremeno mijenja Johnsona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:10