SPORNIH TOČAKA JOŠ UVIJEK IMA

Britanska vlada izvijestit će parlament o novom planu za Brexit koji je iznio premijer Boris Johnson, analizirat će ga i Europska unija

Boris Johnson
 Parliament TV / REUTERS

Britanska vlada izvijestit će u četvrtak parlament o novom planu za brexit koji je u srijedu iznio premijer Boris Johnson, a analizirat će ga i Europska unija, piše u četvrtak BBC.

Johnson je u srijedu iznio plan po kojemu će Sjeverna Irska ostati na europskom jedinstvenom tržištu za robe, ali će napustiti carinsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva, što će rezultirati potrebom za novim carinskim provjerama.

Europska komisija pozdravila je napredak ali je istaknula da postoje i sporne točke.

Johnson je kazao da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

Britanska vlada nada se da će sada početi razdoblje intenzivnih pregovora s ciljem da se postigne konačni dogovor s EU-om na summitu 17. listopada.

BBC piše da je u srijedu više europskih diplomata kazalo da je novi prijedlog bolji od očekivanog, ali su isto tako naglasili da između dviju strana i dalje postoje razlike.

Europska unija ima više pitanja kada se radi o premijerovoj ponudi, a najvažnije otvoreno pitanje za EU vezano je uz carine.

EU također strahuje da bi Johnsonova ponuda mogla predstavljati prijetnju sjevernoirskom mirovnom procesu te da bi mogla ostaviti jedinstveno tržište izloženo nakon brexita.

Johnsonov plan predstavlja na koji će način sporni 'backstop' iz ranijeg dogovora EU-a i bivše premijerke Therese May biti zamijenjen.

Backstop je kontroverzni "sigurnosni mehanizam" kojim se trebala izbjeći tvrda granica na Irskom otoku ali kritičari su kazali da bi on mogao na dugo razdoblje vezati Ujedinjeno Kraljevstvo za europska pravila.

Po Johnsonovom prijedlogu novog dogovora s EU-om, Sjeverna Irska napustila bi carinsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva na početku 2021. ali bi, uz pristanak sjevernoirske skupštine, nastavila provoditi europsku legislativu koja se tiče poljoprivrednih i drugih proizvoda, što naziva "otočnom regulatornom zonom".

To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio te zone.

Taj bi se aranžman mogao u teoriji primjenjivati bez vremenskog ograničenja, ali bi se pristanak sjevernoirskih političara tražio svake četiri godine.

Carinske provjere robe kojom se trguje između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a bile bi centralizirane, a roba bi se deklarirala elektronski, dok bi samo mali dio morao proći fizičke provjere.

Fizički pregledi mogli bi se obavljati u skladištima ili "nekim drugim označenim mjestima koja bi se nalazila bilo gdje u Irskoj ili u Sjevernoj Irskoj".

Vladin program ne precizira kako bi izgledala ta "označena mjesta", ali se ističe da bi trebalo postojati "čvrsto obećanje (obiju strana) da se pregledi u budućnosti nikada ne obavljaju na granici".

Što se tiče provjera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koje se ne bi trebalo držati pravila europskog jedinstvenog tržišta, roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka UK morala bi proći kroz graničnu inspekcijsku postaju, a roba proizvedena u Sjevernoj Irskoj morala bi biti provjerena na "granici zone" - vjerojatno na Irskom moru.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker upozorio je u srijedu Johnsona da postoje "problematične točke" u britanskom prijedlogu ali i dodao da će europski pregovarači "objektivno procijeniti pravni tekst".

Juncker je priznao kako postoje "pozitivni pomaci", ali i dodao da "još postoje neke problematične točke koje će zahtijevati dodatni rad sljedećih dana, posebice u pogledu 'backstopa'".

Junckerove službe objavile su i da će predsjednik EK razgovarati s irskim premijerom Leom Vardakarom i "pozorno će poslušati njegovo stajalište".

Varadkar je ocijenio da prijedlozi ne ispunjavaju u potpunosti dogovorene ciljeve, ali i naglasio da će ih proučiti i konzultirati se s europskim partnerima.

Prva reakcija Europskog parlamenta nije pozitivna, rekao je zastupnik Guy Verhofstadt, koji predsjeda skupinom zaduženom za brexit.

"Ona nije pozitivna jer mislimo da predloženi prijedlog ne daje potrebne garancije koje trebaju Irskoj", rekao je Verhofstadt nakon sastanka s glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:17