POTIČU NA PROMJENE

BRITANSKI GLAZBENI FESTIVAL POSTAO ZELENIJI I ČIŠĆI Glastonbury ustrajao na zabrani plastičnih boca unatoč vrućinama

 
 Henry Nicholls / REUTERS

Britanski glazbeni festival Glastonbury je postao zeleniji i čišći nakon zabrane prodaje jednokratnih plastičnih boca kako bi potaknuo dugoročnu promjenu a posjetitelji su pozdravili novu politiku festivala bez obzira na val vrućine zbog kojeg su čekali u redovima za vodu.

Posjetitelje se pozvalo da ponesu svoje boce ili kupe metalne spremnike te da ih pune na postajama s vodom raspoređenim po prostoru festivala.

Kako se temperatura na jugozapadu Engleske u petak i subotu popela na 25 Celzija na nekim točkama stvorili su se dugi redovi.

No većini posjetitelja festivala to nije pokvarilo dobro raspoloženje i kažu da podržavaju smanjenje uporabe plastike. Organizatori su rekli da je 2017. na festivalu prodano oko milijun plastičnih boca.

"Nikada nismo bili u situaciji da ne možemo doći do vode, i to ledeno hladne. Što bi više htjeli?", rekla je Amanda Hawkins iz Brostola. "Tako da nema problema".

Glastonbury je postavio svoje reciklažno postrojenje na prostoru održavanja festivala koje osam dana obrađuje smeće oko 200.000 ljudi, čime je postalo najveći privremeni europski centar za reciklažu.

Voditelj reciklažnog centra Andy Willcott je rekao da je utjecaj zabrane plastičnih boca bio mnogo veći od očekivanog.

Količina plastike i limenki donesenih na recikliranje prijašnjih je godina bila podjednaka ali je ove godine bilo četiri puta više limenki.

U 2017. postrojenje je obradilo 132.500 kilograma hrane koja je postala kompost, više od 45.000 limenki koje su uporabljene za izradu novih limenki i više od 44.000 kilograma plastičnih boca koje su također reciklirane.

Otpad razvrstavaju četiri skupine od 100 volontera a svi su zauzvrat dobili ulaznice za festival.

Willcott je rekao da kulturalni značaj Glastonbruyja može pomoći promijeni ponašanja i dugo nakon završetak festivala u ponedjeljak.

"Mi bi htjeli vidjeti promjenu... Želimo doći do toga da ljudi stvari višekratno koriste i recikliranje se ne dovodi u pitanje"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:20