TENZIJE NA NEBU

BRITANSKI LOVCI PRESRELI DVA RUSKA BOMBARDERA 30 KM OD GRANICE Dva Tupoljeva primijećena su iznad Danske i Norveške, reakcija RAF-a bila je munjevita

 REUTERS

Britanske zračne snage (RAF) digle su dva svoja zrakoplova kako bi presreli dva ruska bombardera koji su se približili britanskom zračnom prostoru, piše Guardian.

Dva Tupoljeva primijećena su u ponedjeljak ujutro kako nadlijeću Norvešku i Dansku i približavaju se Velikoj Britaniji. Iz baze Lossiemouth ubrzo su uzletjela dva britanska Typhoona koji su presreli ruske avione oko 30 kilometara prije granice britanskog zračnog prostora i otpratili ih natrag prema Rusiji.

I Rusija i NATO ovakvim letovima rutinski testiraju reakciju druge strane te ponekad lete unutar samog zračnog prostora druge zemlje. Tupoljevi lete blizu Britanije otprilike osam do devet puta godišnje.

U takvim preletima, ruski avioni često ne koriste transpondere koji bi drugu stranu upozorili na prisutnost aviona, što dovodi do poteškoća u putničkom prometu. Uzlijetanje britanskih aviona dijelom je povezano upravo upozoravanjem putničkih aviona da su ruski avioni u blizini.

Unatoč u posljednje vrijeme zategnutim odnosima Moskve i zapada, broj letova ruskih aviona u smjeru Velike Britanije nije u porastu. Međutim, veća ruska prisutnost zamijećena je iznad baltičkih država.

Glasnogovornik RAF-a kaže da su ruski avioni pod konstantnim nadzorom prijateljskih država, no dosad nisu povrijedili zračni prostor Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:27