GRACE 1

BRITANSKI MARINCI ZAUSTAVILI SUPERTANKER NA GIBRALTARU Sumnjaju da prevozi sirovu naftu u Siriju i tako krši sankcije Europske unije

Gibraltar
 REUTERS

LONDON - Britanski kraljevski marinci i dužnosnici Gibraltara zaustavili su supetanker Grace 1 za kojeg se sumnja da prevozi sirovu naftu u Siriju kršeći time sankcije Europske unije, prenosi u četvrtak Reuters pozivajući se na gibraltarsku vladu.

Vlada je izjavila da ima čvrste temelje povjerovati da Grace 1 prevozi sirovu naftu prema rafineriji Banjas u Siriji.

"Ta rafinerija je vlasništvo Sirije kojoj je Europska unija uvela sankcije", rekao je Fabian Picardo, glavni ministar Gibraltara.

Sankcije Siriji stupile su na snagu u svibnju 2011.

"Uz moje odobrenje, naša luka i agencije zadužene za provedbu zakona su zatražile pomoć kraljevskih marinaca u izvršenju ove operacije", dodao je.

Prema mapiranju sustava Eikon, brod je isplovio iz Irana a ako se potvrdi da je nafta iranska, pokušaj njezinog transporta u Siriju bilo bi i kršenje američkih sankcija na iranski izvoz nafte.

Kartografski podaci ukazuju na to da je brod plovio dužom rutom oko juga Afrike umjesto kroz Sueski kanal.

Grace 1 je već dokumentiran u prosincu u Iraku, dok je utovarivao loživo ulje, iako ga iračka luka nije zabilježila a njegov je sustav za praćenje bio ugašen.

Puni tanker pojavio se potom u blizini iranske luke Bandar Assaluyeh.

Prema podacima, tanker plovi pod zastavom Paname a njime upravlja tvrtka IShips Management koja ima sjedište u Singapuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:28