OPTIMIST

Britanski ministar financija vidi dogovor s laburistima oko brexita

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.04.2019. u 16:08

Britain's Chancellor of the Exchequer Philip Hammond is seen outside Downing Street in London, Britain April 1, 2019. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS

Pregovori britanske vlade i glavne oporbene stranke laburista s ciljem rješavanja zastoja oko brexita se nastavljaju, rekao je britanski ministar financija Philip Hammond u subotu, dodajući kako očekuje "nekakav oblik dogovora".

Laburisti su u petak poručili kako razgovori s vladom nisu doveli do napretka jer premijerka Theresa May i njezini konzervativci nisu ponudili "prave promjene ili kompromis".

Hammond je naglasio kako je optimističan glede pregovora.

"Pregovori s laburistima se nastavljaju", rekao je Hammond novinarima na marginama susreta ministara financija Europske unije u Bukureštu.

"Optimističan sam da ćemo postići neki oblik dogovora s laburistima", dodao je Hammond te je naglasio kako očekuje razmjenu "još nekoliko tekstova danas".

Napominje kako vlada u pregovorima nije postavila nikakva ograničenja ili uvjete.

Hammond je rekao i da je optimist u pogledu summita EU o brexitu sljedeće srijede te je istaknuo da je stav većine država EU da postoji potreba da se brexit odgodi.

Premijerka May poslala je pismo u Bruxelles gdje je zamolila čelnike EU da odgode brexit do 30. lipnja.

Europska unija, međutim, inzistira da May prvo mora predstaviti održivi plan, kako bi osigurala dogovor oko brexita u parlamentu koji je na mrtvoj točki.

"Većina kolega s kojima sam razgovarao suglasni su da nam treba više vremena da završimo proces", rekao je Hammond u Bukureštu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo