ŽRTVA ISLAMSKE DRŽAVE

BRITANSKI NOVINAR OTET 2012. JOŠ UVIJEK JE ŽIV? Zarobljen je zajedno s novinarom Foleyjem koji je smaknut, pojavljivao se u ISIS-ovim spotovima

 
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Britanski novinar John Cantlie koji je zarobljen u Siriji 2012. godine i bio glavni akter nekolicine propagandnih video uradaka ISIS-a tijekom višegodišnjeg zatočeništva, još uvijek je živ, izjavio je u utorak britanski ministar za sigurnost Ben Wallace.

Ovaj je britanski novinar otet zajedno s američkim novinarom Jamesom Foleyjem koji je kasnije smaknut.

Wallace je izrazio uvjerenje da pripadnici ISIS-a još uvijek drže Cantlieja, iskusnog ratnog fotografa koji je u vrijeme otmice izvještavao sa sirijskoga ratišta.

Pojavljivao se u ISIS-ovim snimkama odjeven kao zatvorenik u narančastom odijelu, a kasnije kao bradati i mršavi strani dopisnik u crnom kaputu koji je izvještavao s ulica takozvanog kalifata. Prilikom svakog javljanja bio je kritičan prema politici Zapada.

Ministar Wallace također je rekao da britanska vlada ne plaća otkupnine za zarobljenike te ohrabruje ostale države da čine isto.

Wallace nije htio govoriti o detaljima, pa tako nije otkrio nalazi li se u područjima u kojima ISIS još uvijek ima dominaciju.

John Cantlie izvještavao je tijekom svoje karijere iz najopasnijih ratnih zona, uključujući Irak, Afganistan, Somalija, Libija i Sirija.

U Siriji je dvaput otet. Prvi put u srpnju 2012. godine, zajedno s nizozemskim fotoreporterom Jeroenom Oerlemanom. Nakon neuspješnog pokušaja bijega spasili su ih pripadnici Slobodne sirijske vojske nakon tjedan dana.

U Siriju se ponovno vratio u prosincu 2012. godine te nastavio izvještavati o sukobima. Nedugo nakon što je objavljena njegova fotografija zrakoplova sirijskog režima koji bombardiraju grad Maraat al-Numan džihadisti su ga ponovno oteli te ga predali ISIS-ovcima. Dvije godine se za njega nije znalo ništa, a onda se počeo pojavljivati u propagandnim spotovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:04