UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Putinova najžešća prijetnja dosad: ‘Izbrisat ćemo s lica zemlje svakog tko nas napadne nuklearnim oružjem‘

Ključne događaje 289. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin

 Vyacheslav Oseledko/Afp

Ključni događaji:

- Putin: Tko nas napadne nuklearnim oružjem, bit će izbrisan s lica zemlje

- U Istanbulu sastanak predstavnika Moskve i Washingtona

- SAD će poslati Ukrajini protuzračnu obranu vrijednu 275 milijuna dolara

- Rusi postavili višecjevne raketne bacače kraj nuklearnog reaktora u Zaporižju

- Britanski obavještajci: Rusi su primili novu pošiljku Shaheda

- Putin: Težnja zapada za dominacijom povećava opasnost od sukoba


Britanija: Moskva planira nabaviti dodatne količine oružja od Irana

Veleposlanica Velike Britanije u UN-u Barbara Woodward ustvrdila je da Moskva pokušava nabaviti još oružja od Irana rekavši da to uključuje stotine balističkih projektila.

Rusija pritom Teheranu zauzvrat nudi vojnu i tehničku podršku.

Navodno je Rusija naručila stotine novih iranskih bespilotnih letjelica i balističkih projektila kako bi nadoknadila manjak vojnih zaliha.

- Znamo da Iran planira povećati isporuku bespilotnih letjelica i projektila Rusiji te da je riječ o značajnim zalihama, rekao je drugi izvor iz UN-a ovih dana.


Lloyd Austin: ‘Rusija širi i modernizira svoj nuklearni arsenal‘

Američki ministar obrane Lloyd Austin ustvrdio je da Rusija širi i modernizira svoj nuklearni arsenal, prenosi Reuters.

- Dok Kremlj nastavlja voditi okrutni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine, cijeli svijet je vidio kako se Putin upušta u izrazito neodgovorno zveckanje nuklearnim oružjem, rekao je govoreći u zračnoj bazi Offutt u Nebraski.


U Istanbulu sastanak predstavnika Moskve i Washingtona

U Istanbulu su se danas sastali diplomatski predstavnici Moskve i Washingtona kako bi razgovarali o nizu tehničkih pitanja u međusobnim odnosima.

Nisu, međutim, razgovarali o ratu u Ukrajini, tvrdi glasnogovornik američkog veleposlanstva u Ankari.

Ruska agencija Tass izvijestila je da će dvije strane razgovarati o ‘teškim pitanjima‘ uključujući vize, broj osoblja u veleposlanstvima i radu institucija i agencija u inozemstvu.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije ministar Sergej Rjabkov rekao je da je sastanak odvijao na ‘relativno niskoj‘ razini šefova odjela iz ruskog i američkog ministarstva vanjskih poslova.

Tehnički sastanak ne bi se trebao smatrati znakom da su dvije strane spremne nastaviti razgovore o ‘glavnim pitanjima‘, rekao je.


Putin: Tko nas napadne nuklearnim oružjem, bit će izbrisan s lica zemlje

Na konferenciji u Biškeku, u Kirgistanu, ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će svaka zemlja koja se usudi napasti Rusiju nuklearnim oružjem biti "izbrisana s lica zemlje". Kazao je i da Rusija nikada nije imala u planu preventivni prvi nuklearni napad, za razliku od SAD-a, ali da će napredno hipersonično oružje Moskve osigurati da Rusija bude u mogućnosti snažno odgovoriti ako ikada bude napadnuta.

U Biškeku je također rekao kako nema potrebe da Rusija pozove dodatne trupe za ratovanje u Ukrajini.

Prema njegovim riječima, Rusija još uvijek ima 150.000 unovačenih vojnika koji nisu poslani na bojišnicu nakon što je Moskva provela mobilizaciju više od 300.000 rezervista u rujnu i listopadu.

Priznao je da je bilo nekih problema s nabavkom opreme i odjeće za ročnike, ali da se problemi ublažavaju.


Struja i grijanje u Ukrajini je luksuz

Život ukrajinskih civila trenutno je "ekstremno težak", izjavila je za Sky News zastupnica u ukrajinskom parlamentu Kira Rudik.

"Više od 50 posto naše energetske infrastrukture je uništeno ili oštećeno", rekla je.

Rudik je rekla kako to znači da građani Ukrajine dobivaju struju i grijanje samo nekoliko sati dnevno i dodala: "Trenutno imati tekuću vodu, a posebno toplu vodu je luksuz."

Rekla je da u svom domu u Kijevu tri tjedna nisu imali struje i da su se morali oslanjati na dizel generator kako bi nastavili s radom.

"Ovo je velika borba za moju naciju", rekla je.

"Međutim, znamo da zbog toga što Putin gubi na ratištima on koristi ove terorističke napade da nas slomi. Ako znamo nešto o sebi, on nas neće slomiti. Shvaćamo to kao izazov, a ne kao tragediju."

Rekla je da Ukrajincima trebaju dizel generatori, topla odjeća kako bi preživjeli zimu i dodala: "budući da će Božić biti za nekoliko tjedana, cijenimo donacije za ukrajinsku djecu kako bi mogla imati Božić kao što su ga imali prije invazije


Ruski političar osuđen jer je izvijestio o masakru u Buči

Moskovski sud u petak je proglasio Ilju Jašina krivim za širenje "lažnih informacija" o ubojstvima civila u ukrajinskom gradu Buča, izvještava CNN, koji se poziva na ruski državni mediji TASS. Očekuje se da će istaknuti oporbeni vođa i bivši općinski zamjenik, dobiti kaznu od devet godina zatvora. Ruski istražitelji kažu da su njegove izjave o okolnostima ubojstava u Buči kazneno djelo prema nedavno uvedenom zakonu, koji diskreditaciju ruskih oružanih snaga smatra protuzakonitim.


Amerikanci i Rusi nastavit će pregovore o oslobađanju zatvorenika

Moskva i Washington nastavit će razgovarati o mogućim razmjenama zatvorenika izravno, bez posrednika, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenosi državna novinska agencija Ria Novosti. Predsjednik Joe Biden jučer je izrazio žaljenje što SAD nisu uspjele osigurati oslobađanje zatočenog Amerikanca Paula Whelana, nakon vijesti da je Brittney Griner oslobođena u sklopu razmjene zarobljenika za trgovca oružjem Viktora Bouta

- Iz potpuno nelegitimnih razloga, Rusija Whelanov slučaj tretira drugačije nego Brittneyin. I dok još nismo uspjeli osigurati Paulovo oslobađanje, ne odustajemo. Nikada nećemo odustati - rekao je Biden.


Ruski gubici u Ukrajini

Ukrajinsko ministarstvo obrane vjeruje kako je do 310 ruskih vojnika ubijeno jučer u Ukrajini. Objavljene su i brojke o gubicima od početka rata:


Putin: Težnja zapada za dominacijom povećava opasnost od sukoba

Zapadne elite svim mogućim sredstvima nastoje održati dominaciju na svjetskoj sceni čime povećavaju opasnost od izbijanja sukoba, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Potencijal za izbijanje sukoba u svijetu raste kao izravna posljedica nastojanja zapadnih elita da svim mogućim sredstvima održe svoju političku, financijsku, vojnu te ideološku dominaciju", rekao je Putin.

Ruski čelnik govorio je u video poruci upućenoj ministrima obrane zemalja članica Šangajske organizacije za suradnju i skupine bivših sovjetskih zemalja.

"One (elite) svjesno umnažaju kaos i otežavaju međunarodnu situaciju", rekao je Putin u poruci koju je objavio Kremlj.

Putin je također optužio zapad da "eksploatira" Ukrajinu i koristi se ukrajinskim narodom kao topovskim mesom u sukobu s Rusijom.

Putin opetovano karakterizira rat u Ukrajini - koji Moskva uvijek naziva "specijalnom vojnom operacijom" - kao sukob između Rusije i zapada i kritizira zemlje koje vojno i financijski pomažu Ukrajini.

Kijev, europske zemlje i Washington kažu da Moskva ciničnom agresijom na proeuropsku susjednu zemlju pokušava, pod krinkom zabrinutosti za vlastitu sigurnost, osvojiti velike dijelove Ukrajine i svrgnuti njezina predsjednika Volodimira Zelenskija.


Britanski obavještajci: Rusi su primili novu pošiljku Shaheda

U svom najnovijem izvješću obavještajnih službi, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je kako je Rusija vjerojatno primila ponovnu zalihu iranskog streljiva Shaheda 131 i 136, s novim izvješćima u posljednja tri tjedna o napadima koji uključuju te naprave.

U utorak je ukrajinski glavni stožer izvijestio o obaranju najmanje 14 Shaheda 136, dok su u srijedu ukrajinski dužnosnici izvijestili o korištenju iranskih jednosmjernih jurišnih letjelica bez posade za napad na oblasti Zaporižja i Dnjipro.

Prije ovog, posljednje prijavljeno obaranje Shahed-136 u Ukrajini bilo je 17. studenog.


Ruske snage raketirale Hersonsku oblast 68 puta

Ruske snage raketirale su Hersonsku oblast jučer 68 puta, ciljajući stambene zgrade i kuće, kazao je guverner Jaroslav Januševič. Osmero civila ozlijeđeno je u napadu.


U Donjeckoj oblasti petero ubijenih, dvoje ozlijeđenih

Petero civila ubijeno je u ruskim napadima na Donjecku oblast, kazao je jutros guverner Pavlo Kirilenko.

Troje je ubijeno u Bahmutu, jedan civil u Torecku te još jedan u mjestu Netailovo. Još dvoje je ozlijeđeno. said.


Rusi postavili višecjevne raketne bacače kraj nuklearnog reaktora u Zaporižju

Ruske snage postavile su višestruke raketne bacače u zatvorenu ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, ustvrdili su ukrajinski dužnosnici u četvrtak strahujući od povećanja opasnosti od radijacije.

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom rekla je u priopćenju da su ruske snage koje su okupirale elektranu postavile nekoliko višecjevnih raketnih bacača Grad u blizini jednog od njenih šest nuklearnih reaktora. Rečeno je da su ofenzivni sustavi smješteni na novim "zaštitnim strukturama" koje su Rusi tajno izgradili, "kršeći sve uvjete nuklearne i radijacijske sigurnosti".

Tvrdnje nisu neovisno potvrđene.

Iako je rizik od nuklearnog taljenja uvelike smanjen jer je svih šest reaktora zatvoreno, stručnjaci kažu da je opasno ispuštanje radijacije još uvijek moguće, prenosi Associated Press.


SAD planira uvesti nove sankcije Rusiji i Kini

Sjedinjene Države planiraju nametnuti nove sankcije Kini i Rusiji, koje će uključivati kažnjavanje Moskve zbog njezine uporabe iranskih dronova u ratu protiv Ukrajine, rekla su dva američka dužnosnika.

Prema njihovim riječima, sankcije će pogoditi Kinu zbog, kako tvrdi Washington, ilegalnog ribolova u Pacifiku, dok sve više raste zabrinutost zbog mogućeg kineskog prekomjernog izlova ribe i širenja kineskog utjecaja na moru.

Većina sankcija, o kojima je izvijestio Wall Street Journal, bit će nametnuta po takozvanom globalnom "zakonu Magnitsky" iz 2016. koji američkoj vladi omogućuje uvođenje sankcija protiv dužnosnika inozemnih vlada za koje se procijeni da krše ljudska prava, zamrzavanje njihove imovine i zabranu ulaska u SAD.

Sjedinjene Države osudile su izvoz iranskih vojnih dronova u Rusiju, koja ih koristi u ratu protiv Ukrajine te se očekuje da će sankcije pogoditi neke uključene u rusku vojnu industriju i povezane s isporukom iranskih dronova Rusiji, rekli su dužnosnici.


SAD će poslati Ukrajini protuzračnu obranu vrijednu 275 milijuna dolara

Sjedinjene Države pripremaju se poslati Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti od 275 milijuna dolara, koja će joj omogućiti obranu od dronova i ojačati njezinu protuzračnu obranu, stoji u dokumentu koji je Reuters u četvrtak dobio na uvid.

Vijest o pomoći mogla bi biti objavljena najranije u petak, ali još nisu poznate pojedinosti o opremi za obranu od dronova i protuzračnu obranu.

Prema dokumentu, očekuje se da će Pentagon uključiti rakete za sustav HIMARS koje proizvodi Lockheed Martin, 155 mm streljivo, vojna vozila Humvee i generatore.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti odbio je komentirati taj paket pomoći. Obujam i vrijednost paketa pomoći može se mijenjati sve dok ih ne potpiše predsjednik.

Iznos od 275 milijuna dolara bit će pokriven predsjedničkim ovlastima koje SAD-u u hitnom slučaju omogućuju prijenos obrambene opreme iz zaliha bez odobrenja Kongresa.

Cilj ruskih raketnih napada u Ukrajini djelomično je iscrpljivanje ukrajinskih zaliha zračne obrane i stjecanje dominacije u zračnom prostoru iznad te zemlje, rekao je u studenom viši dužnosnik Pentagona.

Kako bi se odgovorilo na te napade, SAD su Ukrajini poslale sofisticirane protuzrakoplovne sustave NASAMS, koji sad djeluju već nekoliko tjedana.

Američki Zastupnički dom u četvrtak je izglasao najmanje 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini tijekom sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:07