POVIJESNA ODLUKA

BRITANSKI VRHOVNI SUD PRESUDIO 'Odluka Borisa Johnsona da suspendira parlament bila je nezakonita!'

 
Boris Johnson
 REUTERS

Britanski vrhovni sud u utorak je proglasio nezakonitom odluku premijera Borisa Johnsona da suspendira rad parlamenta, nakon čega su čelnici oporbe pozvali na njegovu ostavku.

11-člani vrhovni sud jednoglasno je odlučio da je suspenzija bila nezakonita, a predsjednica tog tijela Brenda Hale kazala je kako je Johnsonov čin imao "ekstreman učinak na temelje britanske demokracije", piše BBC.

Hale je poručila i kako je odluka premijera bila nelegalna jer je "bez razumnog opravdanja" spriječila parlament da "provodi svoju ustavnu funkciju", pa je dodala da parlament nije suspendiran i da je sada na čelnicima oba doma parlamenta da odluče daljnje korake.

Predsjednik donjeg doma na odlasku John Bercow je pozdravio odluku vrhovnog suda i poručio da se parlament mora sastati bez odgode.

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn je nakon odluke suda pozvao Johnsona da razmotri svoju poziciju i "postane najkratkovječniji premijer u britanskoj povijesti", te da raspiše izbore.

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson kazala je kako je Johnson "doveo u zabludu kraljicu i državu" i da je već na putu prema donjem domu kako bi spriječila brexit. Odluka je potvrdila "ono što već znamo - Boris Johnson nije sposoban biti premijer", istaknula je Swinson.

Da bi premijer trebao dati ostavku ako se utvrdi da je kraljicu doveo u zabludu slažu se i drugi zastupnici, uključujući i one koje je Johnson izbacio iz Konzervativne stranke zbog protivljenja njegovim planovima vezanim uz brexit.

Nigel Farage, vođa stranke Brexit, je ocijenio da je raspuštanje parlamenta najgora odluka ikada donesena te dodao da Johnsonov savjetnik Dominic Cummings mora zbog toga otići.

Aktivistica Gina Miller koja je pokrenula jednu od pravnih akcija protiv Johnsonove odluke, kazala je kako je ta odluka suda pokazala da su Britanci "nacija koju vodi vladavina prava iznad koje nije nitko, čak ni premijer".

Naglasila je da se zastupnici već sutra trebaju vratiti na posao.

Johnsonov ured je objavio kako "trenutno proučava odluku", prenosi BBC, a Europska komisija je odbila komentirati "unutarnja ustavna pitanja" Velike Britanije.

Britanski premijer je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to napravio kako bi potkopao njihove pokušaje da spriječe njegov plan izlaska iz Europske unije 31. listopada sa ili bez dogovora.

Po britanskom ustavu pravo raspuštanja parlamenta ima politički nepristran monarh koji djeluje u skladu sa savjetima premijera.

Rad parlamenta bio je tom, sada poništenom odlukom, suspendiran do 14. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:14