BREXIT

BRITANSKO NEPLAĆANJE 'RAČUNA ZA RAZVOD' ISTOVJETNO JE DRŽAVNOM DUGU Ultimatum Borisa Johnsona 'je neuspjeh u ispunjavaju međunarodnih obveza'

 
Boris Johnson
 Hannah McKay / REUTERS

Izvor blizak francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao je u nedjelju da je neplaćanje "računa za razvod" u iznosu od 39 milijardi funti nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije istovjetno državnom dugu.

"Nepoštivanje obveze plaćanja je neuspjeh u ispunjavaju međunarodnih obveza istovjetan državnom dugu, čije su posljedice dobro poznate", rekao je izvor Reutersu.

Boris Johnson, vodeći kandidat za nasljednika Therese May na mjestu čelnika britanske Konzervativne stranke, a time i na dužnosti premijera, rekao je u novinskom intervjuu da će odbiti platiti prethodno dogovoreni "račun za razvod" u iznosu od 39 milijardi funti, sve dok EU ne ponudi Britaniji bolje uvjete glede izlaska.

Velika Britanija će platiti "račun" vrijedan 39 milijardi jedino kada će postojati "veća jasnoća" o postizanju sporazuma, rekao je Johnson u intervjuu za novine Sunday Times.

"Uvijek sam smatrao da je vrlo neobično da bi mi trebali pristati izdati ček prije postizanja konačnog sporazuma", kazao je Johnson.

May je dala ostavku na mjesto predsjednice Konzervativne stranke u petak, što je izazvalo stranačku utrku za njezinog nasljednika, ali ne i parlamentarne izbore.

Šef britanske diplomacije i jedan od kandidata za novog premijere Jeremy Hunt izjavio je u nedjelju da je jedini način da Velika Britanija izbjegne opće izbore brexit sa sporazumom.

"Ako uspijemo postići sporazum, to je jedini način da izbjegnemo izbore", rekao je Hunt za Sky News.

Hunt, kao i ministar poljoprivrede Michael Gove i ministar unutarnjih poslova Sajid Javid - također kandidati za premijera - žele ponovno ispregovarati ili modificirati sporazum o brexitu, ali nitko od njih nije zaprijetio neplaćanjem računa koji je May dogovorila s EU-om 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:43