TERORISTIČKI UDAR

BROJ ŽRTAVA PORASTAO NA 359! Procurila nova snimka, pogledajte što je napravio jedan od bombaša samoubojica prije nego je aktivirao eksploziv

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2019. u 08:17

Screenshot: YouTube / BHANOOB/via REUTERS

Snimka s nadzornih kamera pokazuje napadače na hotel Shnagri-La u Colombu

 

Broj poginulih u terorističkom napadu u Šri Lanki porastao je na 359, objavio je jutros glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera.

Također je dodao da je ranjeno 500 osoba, ali nije razložio koliko je ljudi nastradalo u pojedinim eksplozijama koje su pogodile tri crkve i četiri hotela, piše Reuters.

Istovremeno, policija u Šri Lanki privela je novih 18 osoba zbog sumnje da su povezani s napadom za koji je u utorak, bez navođenja dokaza, odgovornost preuzela teroristička organizacija Islamska država. Oni su preko svoje agencije Amaq ustvrdili da je napada izvršilo sedam njihovih pripadnika - ako je to istina, radilo bi se o jednom od najgorih napada koji je ta teroristička organizacija provela izvan Iraka i Sirije.

Nadalje, zamjenik ministra obrane Šri Lanke Ruwan Wijewardene u utorak je rekao parlamentu da su napad izvršile dvije lokalne islamističke grupe - National Thawheed Jama’ut (NTJ), koju se okrivilo praktički odmah nakon napada, te grupu Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Ukupno je policija do sada privela oko 60 osoba vezano uz napad, među kojima je i jedan Sirijac.

I dok je Islamska država objavila fotografije sedam navodnih napadača na tri crkve i četiri hotela, u medije je procurila nova snimka nadzornih kamera na kojoj se vidi dvojica bombaš-samoubojica kako ulaze u lift hotela Shangri-La. Tim liftom došli su do hotelskog restorana u kojem su aktivirali eksplozivne naprave.

Oba napadača nosila su ruksake, a čini se da su se u liftu dogovarali kako će točno izvršiti napad. Potom su praktički neprimijećeni ušli u restoran Table One, u kojem se gosti hotela doručkovali, te je jedan od njih detonirao bombu. U tom trenutku pojavi se žarki žuti plamen, a više gostiju restorana ubijeno je na licu mjesta.

Kako piše Daily Mail, dužnosnici na Šri Lanki vjeruju da je jedan od te dvojice napadača bio sin bogatog trgovca iz Colomba. Pretpostavlja se da je u napadu sudjelovao i njegov brat, koji je aktivirao bombu u hotelu Cinnamon Grand.

 

Izdvajamo