NAPETA SITUACIJA

BROJI LI MADURO POSLJEDNJE SATE NA ČELU VENEZUELE Sve više država priznaje šefa oporbe kao predsjednika, na ulicama kaos, koga će podržati vojska?

 
Nicolas Maduro
 Miraflores Palace/Handout / REUTERS

Sjedinjene Države, Brazil i brojne druge američke zemlje objavile su u srijedu da privremenim predsjednikom priznaju predsjednika venezuelskog parlamenta Juana Guaida u kojemu većinu ima oporba.

Juan Guaido proglasio se u srijedu u Caracasu privremenim predsjednikom Venezuele pred tisućama simpatizera koji su prosvjedovali protiv venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura.

Maduro je prisegnuo za novi mandat 10. siječnja, nakon uvelike bojkotiranih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Otad pristaše venezuelske oporbe traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika.

Američki predsjednik Donald Trump je prvi reagirao i rekao da je "narod Venezuele hrabro govorio protiv Madura i njegovog režima i zahtijevao slobodu i pravnu državu".

Zatim je njegovim primjerom krenuo Brazil i priznao Guaida izvršnim predsjednikom Venezuele. "Brazil će politički i gospodarski podržati proces tranzicije kako bi se demokracija i socijalni mir vratili u Venezuelu", navelo je ministarstvo vanjskih poslova najveće zemlje Latinske Amerike.

Iz Davosa gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, žestoki Madurov kritičar, prenio je tu izjavu na Twitteru.

Kolumbijski predsjednik Fernando Duque je također iz Davosa rekao da njegova zemlja priznaje Juana Guaida predsjednikom Venezuele i da "prati proces tranzicije prema demokraciji kako bi se narod Venezuele oslobodio diktature".

I kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland je iz Davosa izjavila da priznaje Guaida.

Putem Twittera je argentinski predsjednik Mauricio Macri istaknuo da se "nada da će odluka Nacionalne skupštine i njezin predsjednik pokrenuti uspostavu demokracije putem slobodnih i transparentnih izbora".

Čile, Paragvaj i Peru su također priznali venezuelskog oporbenog čelnika privremenim predsjednikom kao i Kostarika i Gvatemala.

Ured šefice diplomacije EU Federice Mogherini u srijedu navečer je u priopćenju pozvao na povratak demokracije i pravne države u Venezueli te na poštivanje ljudskih i građanskih prava svih tamošnjih građana, izrijekom pritom spominjući i predsjednika parlamenta Guaida, titulirajući ga kao predsjednika Narodne skupštine, a ne kao privremenog predsjednika države. Maduro se u priopćenju, doduše, ni ne spominje.

Također u srijedu navečer, s podrškom Maduru javile su se kubanske vlasti, a nešto ranije učinio je to i predsjednik Bolivije Evo Morales.

Venezuela prekinula diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro objavio je u srijedu da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao šefa oporbe Juana Guaida privremenim predsjednikom.

"Odlučio sam prekinuti diplomatske i političke odnose s imperijalističkom vladom Sjedinjenih Država. Van! Neka odu iz Venezuele, mi smo ponosni", rekao je Nicolas Maduro koji je predstavnicima sjevernoameričkih diplomatskih predstavništava dao rok od 72 sata za odlazak iz zemlje.

Pred tisućama pobornika je s balkona predsjedničke palače Miraflores u Caracasu šef socijalističke države ponovo optužio Washington za "pokušaj državnog udara".

"Ekstremistička politika vlade Donalda Trumpa protiv Venezuele je najteža neodgovornost, najgora glupost. Ne možemo prihvatiti pokušaj nametanja vlade neustavnim putevima", nastavio je Maduro.

Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu privremenim predsjednikom te zemlje.

Nicolas Maduro je zatražio od državnih institucija da stisnu redove i od vojske da mu bude lojalna.

State Department: Maduro više nema ovlasti za prekid diplomatskih odnosa

Reagirajući na objavu predsjednika Venezuele Nicolasa Madura da ta država prekida sve diplomatske veze s SAD-om kao i da njezinom diplomatskom osoblju daje rok od 72 sata da napusti državu, u State Departmenu su naveli da takvu odluku ne smatraju legalnom budući da je Maduro nema ovlasti donositi. Također su naveli da će 'poduzeti prikladne mjere' protiv svakoga tko na bilo koji način ugrozi sigurnost američkih diplomatskih predstavništava i njihova osoblja. (JL)

Ministar obrane: Vojska je uz Madura

Venezuelanska vojska lojalna je predsjedniku Nicolasu Maduru, poručio je ministar obrane Vladimir Padrino, a vrhovni sud upozorio je nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav nakon što se Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom Venezuele.

"Očaj i netolerancija napadaju mir nacije", objavio je Padrino na Twitteru.

"Mi, vojnici domovine, ne prihvaćamo predsjednika nametnutog u sjeni opskurnih interesa", istaknuo je venezuelanski ministar obrane. Time je aludirao na Juana Guaida, predsjednika nacionalne skupštine koji se proglasio privremenim predsjednikom na valu protuvladinih prosvjeda, organiziranih u srijedu širom zemlje.

Guaido je obećao amnestiju vojnicima koji pomognu u svrgavanju predsjednika Madura.

Venezuelanska vojska poručila je pak da ostaje uz predsjednika Madura unatoč pobuni ograničenog opsega koju je vlada - kako tvrdi - osujetila početkom tjedna.

Vojska "brani naš ustav i jamči nacionalni suverenitet", istaknuo je ministar obrane.

Vrhovni sud upozorio je pak nacionalnu skupštinu da je prekršila ustav i da su njezine odluke nevažeće. Sud je zatražio od tužitelja da podignu tužbe protiv zastupnika.

Sjedinjene Države priznale su Guaida za privremenog predsjednika Venezuele, a za primjerom Washintona povela se i Organizacija Američkih Država (OAS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:12